Riadenie bez pásu považujú Česi za bezpečnejšie ako nechránený sex

Riadenie bez pásu je pre Čechov bezpečnejšie ako nechránený sex. Hazard je rovnako riskantný ako investícia. Upraviť si daňové priznanie je riskantnejšie než mať pletky so zadaným partnerom. To sú niektoré zaujímavé výstupy z aktuálneho prieskumu NN Životnej poisťovne medzi tisíckou respondentov.

07.12.2019 11:00
debata (3)

Podľa neho sú Česi vnímavejší k rizikám a celkovo opatrnejší než ľudia na Západe. Naopak, najviac riešia otázky týkajúce sa etiky a morálky, nasleduje obava o zdravie a financie. Podľa prieskumu NN Česi vnímajú najväčšie riziko v situáciách, ktoré môžu vypovedať o ich charaktere. Napríklad štvrtina ľudí by nebrala ako risk nevrátiť peňaženku plnú peňazí a osem percent ľudí by nemalo problém chváliť sa prácou niekoho iného.

„V prípade zdravia a bezpečnosti majú Česi celkovo jasno. Riziká, ktoré môžu priamo ohroziť život a zdravie, si uvedomuje väčšina ľudí a stavia sa k nim zodpovedne. S finančným zabezpečením pre prípad úrazu alebo iných nepríjemností s dopadom do rozpočtu domácnosti je to horšie. Rizikové alebo životné poistenie pre prípad úrazu nemá ani polovica ľudí,“ uviedol generálny riaditeľ NN životné poisťovne Maurick Schellekens.

Kuriozitou je, že Česi vnímajú nechránený sex s neznámym ako nebezpečnejšiu činnosť než jazdu v aute bez pásu. „Šanca na to, že vodič prežije autonehodu, je pritom podľa odborných odhadov vyššia asi o 40 percent v prípade, keď je vodič pripútaný,“ dodal.

Treťou najrizikovejšou oblasťou života sú pre Čechov peniaze. Prieskum ukázal na zaujímavú spojitosť medzi vnímaním rizika u investícií a hazardu. Investovať desatinu ročného príjmu do konzervatívneho fondu je pre Čechov skoro rovnako rizikové ako staviť v športke denný zárobok, ktorý je podľa priemernej mzdy asi 1500 Sk. A podobná je aj predstava ľudí o rizikovosti investícií do akcií a stávkovania v kartách.

„Česi sa boja investícií. Akýkoľvek výkyv hodnoty vnímajú ako riziko, a to dokonca na rovnakej úrovni ako hazard. Niet sa úplne čomu diviť. Porevolučný český finančný trh je stále celkom mladý, a aj napriek relatívnej finančnej zodpovednosti, ktorá Čechov charakterizuje, mnoho ľudí stále ešte nedôveruje finančným nástrojom,“ upozornil Schellekens. Väčšina Čechov sa kvôli neochote podstupovať domnelé riziko obáva sporiť v dynamických penzijných fondoch investujúcich do akcií.

Najbezpečnejšie sa Česi cítia medzi priateľmi. O dôležitosti vzťahov v živote svedčí veľká neochota opýtaných sťahovať sa niekam ďaleko. Tri štvrtiny opýtaných tiež nemajú žiadny problém oponovať svojim kamarátom. V práci už je to ale iné. Tretina Čechov sa podľa prieskumu NN bojí vyjadriť nesúhlas so šéfom alebo povedať nepopulárny názor pred kolegami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #poistenie