Ukrajina získa od MMF úver 5,5 miliardy dolárov

Medzinárodný menový fond a Ukrajina dosiahli dohodu o novom trojročnom úverovom programe vo výške 5,5 miliardy dolárov, ktorý má pomôcť ukrajinskej ekonomike, sužovanej problémami.

09.12.2019 09:03
debata (33)

Dohodu musí ešte schváliť vedenie fondu a členské štáty. Pôžička tiež závisí od naplnenia krokov z ukrajinskej strany, najmä pokiaľ ide o posilnenie nezávislosti súdnictva a boja proti korupcii, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie výkonnej riaditeľky MMF Kristaliny Georgievovej.

Vyhlásenie nasledovalo podľa agentúry Reuters po telefonickom rozhovore riaditeľky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Georgievová uviedla, že s prezidentom sa zhodla na tom, že ekonomický úspech Ukrajiny zásadne závisí od posilnenia právneho štátu a integrity súdnictva.

Premiér Oleksij Hončaruk podľa denníka Ukrajinská pravda verí, že vďaka novému programu spolupráce s MMF porastie ukrajinská ekonomika rýchlejšie, pribudnú pracovné príležitostí a tiež sa zvýšia platy. Označil za symbolické, že dohodu sa podarilo dosiahnuť počas prvých 100 dní jeho vlády. Podporu MMF pokladá za vyjadrenie dôvery k Ukrajine.

Pôžička by mala nahradiť krátkodobý program, ktorý pomohol krajine prejsť ťažkým rokom prezidentských a parlamentným volieb.

MMF a západní spojenci poskytli Ukrajine po zvrhnutí proruského prezidenta v roku 2014 a následné ruskej anexii Krymu miliardy dolárov. Ukrajina mala pôvodne od MMF sľúbených 17,5 miliardy USD, dostala ale iba 8,7 miliardy USD. Úver bol v apríli 2017 zmrazený pre pomalé zavádzanie požadovaných hospodárskych reforiem, pomalý pokrok v boji proti zakorenenej korupcii a neochote Ukrajiny zvýšiť ceny plynu. Vlani v decembri však MMF schválil pre Ukrajinu krátkodobú úverovú pomoc 3,9 miliardy dolárov.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina