Priemysel stále klesá, v októbri už tretí mesiac za sebou

Priemyselná produkcia na Slovensku pokračuje v medziročnom poklese už tretí mesiac v poradí. V októbri po očistení o vplyv počtu pracovných dní klesla o 3,9 %, kým v septembri bola medziročne nižšia o 2,5 %.

10.12.2019 10:23
debata (11)

Októbrový vývoj ovplyvnil pokles v priemyselnej výrobe o 5,2 % a rast v ťažbe a dobývaní o 13,9 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5 %. Medzimesačne sa pritom priemyselná produkcia po zohľadnení sezónnych vplyvov v októbri oproti septembru znížila o 0,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci samotnej priemyselnej výroby najvýznamnejšie zníženie produkcie zaznamenala výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 20 %, výroba výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 9,2 %, výroba dopravných prostriedkov o 3,5 %, ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 9,8 % a výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,2 %. Celkovú produkciu ovplyvnil rast vo výrobe elektrických zariadení o 20,3 %, výrobe strojov a zariadení o 3,4 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 5,5 %.

V priemere za desať mesiacov roka tak produkcia v priemysle rástla už iba 1,6-percentným tempom. Z toho rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu dosiahol 7,6 %, v ťažbe a dobývaní 4,2 % a v priemyselnej výrobe 0,8 %.

V priemyselnej výrobe od začiatku roka do konca októbra najvýznamnejšie rástla produkcia vo výrobe elektrických zariadení o 21,4 %, výrobe strojov a zariadení o 14,5 %, výrobe dopravných prostriedkov o 3,5 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 6,8 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12,3 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,8 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 11,1 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 11,5 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 7 %.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel