Ceny bytov ako keby nemali strop. Ich rast sa výrazne zrýchlil

Tretí kvartál priniesol na slovenskom realitnom trhu až nečakané výsledky. Rast cien nehnuteľností sa výrazne zrýchlil.

10.12.2019 14:27
vydrica Foto:
Vydrica prepojí nábrežie Dunaja s hradným kopcom a vyplní líniu od Zuckermandelu po Zámocké schody a priestory pod Mostom SNP.
debata (5)

Podľa štatistík portálu Nehnuteľnosti.sk prinieslo medziročné porovnanie z celoslovenského pohľadu krajských miest až dvojciferný nárast pri najsledovanejších bytoch. Dvojizbové byty sú oproti minulému roku drahšie v priemere o 9,38 % a 3 izbové až o 11,96 %.

Najsilnejším trhom ostáva Bratislava a jej okolie. Cenami pohli najmä posledné projekty novostavieb, ako Eurovea Tower alebo Vydrica. Tie priniesli na trh byty s cenovkami na úrovni 6 000 – 8 000 eur za meter štvorcový. Aj preto cena trojizbového bytu v bratislavskom Starom meste oproti minulému roku vzrástla o takmer 25%, v priemere na 310 000 eur. V tesnom závese sú trojizbové byty v Prešove a Trenčíne, ktoré si pripísali rast o viac ako 20 %.

„Realitný trh rekordne rastie, medziročne o desiatky percent. Vzhľadom na nízku ponuku sú kupujúci ochotní platiť stále vyššie ceny. Pomáha im pritom aj veľká dostupnosť lacných hypoték, ktorých úrokové sadzby už klesli pod 1%,“ konštatujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk

Ceny 2-izbových bytov v Bratislave zaznamenali medziročný nárast o 9,9 %. Podľa dát portálu Nehnuteľnosti.sk, hlavným ťahúňom rastu priemernej ceny boli novostavby, ktoré najmä v centre Bratislavy zdvihli absolútnu cenu o 22 000 eur. Blížia sa tak k hranici 200 000 eur. V ostatných krajských mestách bol nárast priemernej ceny 2-izbových bytov oproti minulému roku 9,1 %. Paradoxom je pokles cien v segmente dvojizbových bytov v mestskej časti Košice III a v Nitre. Výraznejší nárast ceny sa udial v obvode Bratislava V, kde absolútna priemerná cena medziročne vzrástla o 19 000 eur, ako aj v Prešove kde bol nárast o 12 000 eur.

Ceny 3-izbových bytov v Bratislave zaznamenali ročný nárast o 9,9 %, čo je totožné s rastom dvojizbových bytov. Na tomto raste cien sa podieľal segment novostavieb ešte výraznejšie, ako v prípade dvojizbových bytov. K rastu najviac prispelo centrum Bratislavy, kde priemerná cena vyskočila až na 310 000 eur.

Bratislavu nasledovali Prešov a Trenčín, kde podľa štatistík rast cien 3-izbových bytov oproti minulému roku vzrástli o viac ako 20%, čo je výrazne viac ako v prípade 2-izbových bytov v týchto mestách. Ceny trojizbových bytov v ďalších krajských mestách rástli medziročne v priemere o 12,9%.

„Súčasná situácia na trhu nenapovedá, že by sa rast cien nehnuteľností mohol zastaviť. Napriek náznakom spomalenia slovenskej ekonomiky a ďalším opatreniam NBS na spomalenie zadlžovania obyvateľstva, realitný trh neprestáva rásť. Nízka ponuka na trhu a lacné hypotéky budú aj naďalej pôsobiť ako katalyzátor rastu,“ dodali analytici portálu Nehnuteľnosti.sk.

Online portál Nehnuteľnosti.sk je lídrom na slovenskom trhu v oblasti predaja a kúpy nehnuteľností na webe. Využívajú ho realitné kancelárie a bežní občania na predaj a kúpu nehnuteľností. Okrem toho ponúka kompletný servis v podobe bezplatných kúpnych zmlúv, vzorov tlačív, užitočné informácie o hypotékach, hypotekárnu kalkulačku, bezplatnú právnu a finančnú poradňu, ale aj zaujímavé informácie zo sveta bývania. Portál ďalej obsahuje Katalóg bývania s užitočnými kontaktmi na firmy a zoznam realitných kancelárií. Spolu s ďalšími top slovenskými realitnými portálmi ako sú Reality.sk, TopReality.sk, Novostavby.sk, Byty.sk a Chaty.sk patrí do portfólia spoločnosti United Classifieds.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt #nehnuteľnosti