Slovensko preberie Česku výrobu Škody Karoq

Česká automobilka momentálne dokáže predať o 100-tisíc vozidiel viac, ako je schopná vyrobiť vo svojich fabrikách. Nedostatok výrobných kapacít môže v budúcom roku ešte narásť po tom, čo z pásov výrobných liniek začne schádzať nová Škoda Octavia. Hroziacu katastrofu v podobe niekoľkomesačnej čakacej lehoty na nový automobil má odvrátiť presun časti výroby do fabriky Volkswagenu Slovakia v Bratislave. Slovensko tak získa časť výroby, ktorá mohla za iných okolností skončiť v Česku

11.12.2019 10:00
Škoda Karoq Foto:
Škoda Karoq
debata (3)

„Rozhodli sme sa už v budúcom roku vyrábať SUV automobil Škoda Karoq v Bratislave,“ uviedol v rozhovore pre Automotive News Europe šéf automobilky Škoda Bernhard Maier. Český okrídlený šíp je hviezdou nemeckého automobilového koncernu Volkswagen. Škoda totiž dlhodobo na jednom predanom vozidle priemerne vykáže zisk na úrovni osem percent.

Získanie výroby nového modelu v bratislavskej automobilke pravdepodobne nadobro zažehná hrozbu krátenia pracovného času. Ešte počas jesene sa totiž odbory s vedením závodu dohodli, že v prípade razantného poklesu objednávok nepríde k prepúšťaniu zamestnancov, ale ku skráteniu pracovného týždňa na štyri dni.

V tomto roku Volkswagen Slovakia čelí klesajúcemu záujmu ľudí o kúpu luxusných SUV automobilov so spaľovacími motormi. V priebehu roka tak najväčšiu súkromnú fabriku na Slovensku opustilo približne 3-tisíc zamestnancov. Vo väčšine prípadov išlo o agentúrnych zamestnancov a ľudí s pracovnou zmluvou na určitú dobu. Zároveň po masívnom nasadení robotov fabrika dokáže vyrobiť väčší počet automobilov s menším počtom zamestnancov.

Bratislava kontra Turecko

Pôvodne mal problémy s nízkymi výrobnými kapacitami vyriešiť nový turecký závod automobilky Volkswagen. Fabrika za 1,2 miliardy eur mala od roku 2022 vyrábať automobily Volkswagen Passat a Škoda Superb. Spustenie výstavby závodu sa vedenie koncernu rozhodlo odložiť po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaútočil na kurdských povstalcov v Sýrii.

Pre vojenskú operáciu hrozí Turecku zavedenie ekonomických sankcií zo strany Spojených štátov amerických. Tie v súčasnosti podporujú nielen opoziční demokrati, ale aj časť vládnucich republikánov. Nejednoznačný je len postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na jednej strane pohrozil Turecku ekonomickým zničením a na druhej strane verejne označil tureckého prezidenta za svojho priateľa.

Elektrický ošiaľ

V bratislavskom závode sa aktuálne vyrábajú veľké SUV automobily značiek Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 a Audi Q8. Veľké športovo-úžitkové automobily sa väčšinou predávajú so spaľovacími naftovými alebo benzínovými motormi. Pre ekologicky zmýšľajúcich zákazníkov sú k dispozícií maximálne hybridné motory.

.....

Spoločnosť Volkswagen Slovakia (VW SK) zvyšuje podiel čisto elektrických vozidiel vo výrobe. V auguste začala sériovo vyrábať vynovený Volkswagen e-up s väčším dojazdom a koncom roka dostali elektrický pohon ďalšie dva modely Škoda Citigoe iV a Seat Mii electric.

Video

S čisto elektrickým pohonom sa v Bratislave dlhé roky vyrábalo len malé mestské vozidlo Volkswagen e-up! a koncom roka dostali elektrický pohon ďalšie dva modely Škoda Citigo a Seat Mii. „Zelenšími sa postupne stávajú tak nové produkty, ako aj produkcia. Spustenie výroby ďalších dvoch elektrických vozidiel v Bratislave prispieva k redukcii emisií, a zároveň je jedným zo stavebných kameňov stratégie Zero Impact Factory,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagene Slovakia.

Aj bratislavská automobilka plánuje v budúcnosti pri nulovej produkcii emisií vyrábať čoraz viac elektrických vozidiel. „Sme odborne aj technologicky pripravení prijať nové produkty bez ohľadu na motorizáciu, čiže aj elektromobily,“ dodal Dr. Grünberg. Podľa nariadenia Európskej komisie musí mať v roku 2030 každý tretí nový automobil nulové emisie oxidu uhličitého. Pre čoraz silnejší smog zároveň čoraz viac veľkých miest zakazuje vjazd vozidlám s naftovými motormi. Zároveň čoraz viac krajín Európskej únie sa snaží podporiť predaj elektrických vozidiel silnou štátnou podporou.

Aj na Slovensku sa od stredy môžu záujemcovia o štátnu podporu zaregistrovať na webovej stránke www.chcemelektromobil.sk. „Na nákup nového auta s čisto elektrickým pohonom je možné získať príspevok 8-tisíc eur, v prípade plug-in hybridu to je 5-tisíc eur,“ priblížil hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Na podporu nákupu elektromobilov je zo štátneho rozpočtu vyčlenených päť miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #automobilky #Volkswagen Slovakia #Škoda Karoq