Viac peňazí či voľna? U pracovníkov VW začína byť populárny pokoj

Zamestnanci nemeckého automobilového koncernu Volkswagen chcú namiesto väčšieho množstva peňazí viac voľna.

13.12.2019 09:07
debata (3)

Podľa šéfa závodnej rady Bernda Osterloh záujem o túto formu odmeny stúpa a pre budúci rok ho prejavila už takmer tretina pracovníkov. Informovala o tom agentúra DPA.

Závodná rada chce dosiahnuť to, že voľbu medzi príplatkom a voľným časom budú mať odteraz všetci zamestnanci. Doteraz je táto možnosť vyhradená len určitým skupinám, ako sú ľudia, ktorí pracujú na zmeny, rodičia malých detí alebo zamestnanci, ktorí sa starajú o rodinných príslušníkov.

V rozhovoroch o najbližších tarifných mzdách približne 120 000 zames­tnancov koncernu nie je dôvod na umiernenosť, uviedol Osterloh v zamestnaneckom časopise Mitbestimmen (Spolurozhodovať). Podľa tohto šéfa zástupcov zamestnancov, ktorý patrí k najmocnejším členom najväčšej európskej automobilky, nebude zvýšenie odmien spornou témou.

„Osadenstvo si spravodlivý podiel na úspechu podniku zaslúži,“ dodal Osterloh.

Koncern Volkswagen zahŕňa okrem hlavnej značky VW aj množstvo ďalších značiek, napríklad Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche či Seat. Jeho súčasťou je tiež mladoboleslavská Škoda Auto. Za prvých deväť mesiacov tohto roka Volkswagen zvýšil prevádzkový zisk bez mimoriadnych položiek o 11,2 percenta na 14,8 miliardy eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Volkswagen