Aktivistka Greta sa vracia domov, nepotešili ju nemecké vlaky

Švédska aktivistka Greta Thunbergová rozhodne neurobila reklamu nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn. Na svojom twitterovom účte zverejnila, ako sa po mesiacoch na cestách vracia do vlasti. Sedí pritom na podlahe rýchlika obklopená batožinou.

15.12.2019 07:30 , aktualizované: 21:45
debata (289)

„Cestujem preplnenými vlakmi cez Nemecko,“ napísala na twitteri 16-ročná Thunbergová k snímke.

„Deutsche Bahn – aj keď som ateista, modlím sa za teba,“ odkázal dievčaťu jeden z používateľov tejto sociálnej siete. „Možné meškanie,“ upozornil ju ďalší.

Nemecký železničný prepravca ale kontroval upozornením, že mladá Švédka prinajmenšom časť svojej cesty v rýchliku ICE 74 strávila na sedadle prvej triedy. Úplné pohodlie podľa DB mala na trati medzi mestami Kassel a Hamburg, keď sprievodca Grete pomohol usadiť sa na rezervované miesto.

„Milá Greta, ďakujeme, že nás železničiarov podporuješ v boji proti klimatickým zmenám! … Ešte krajšie by ale bolo, keby si dodala aj správu o tom, ako priateľsky a kompetentne ťa náš tím dokázal usadiť na tvoje miesto v prvej triede,“ uviedla firma na twitteri.

Greta sa vracia domov na sviatky. Novinárom v piatok v Turíne povedala, že si potrebuje oddýchnuť. „Cez Vianoce budem doma a potom si vezmem voľno … Nemožno stále pracovať a ani si neodpočinúť. Nebudem potrebovať veľa času na to, aby som mohla znovu začať,“ povedala.

Thunbergová v uplynulých mesiacoch dvakrát na plachetnici preplávala Atlantik, v posledných dňoch bola na medzinárodnej klimatickej konferencii v Madride a zúčastnila sa študentského protestu za lepšiu ochranu životného prostredia v talianskom Turíne. Školáčka, ktorá stála za vznikom hnutia Fridays for future, odmieta cestovať lietadlom pre emisie znečisťujúce ovzdušie.

Aktivistka zároveň cez sociálnu sieť odkázala svojim priaznivcom, že piatkové štrajky za záchranu klímy budú pokračovať.

289 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Deutsche Bahn #Greta Thunbergová