Zákon o reťazcoch vášne neschladil

Vlani mali potraviny vyrobené na Slovensku len 47-percentný podiel na trhu. S týmto rekordne nízkym zastúpením nesúvisí len klesajúca zamestnanosť v poľnohospodárstve a potravinárstve, ale aj rastúci počet škandálov. Krajina je odkázaná aj na dovoz potravín, ktoré si prv vyrábala sama.

17.03.2013 13:14
Potraviny, ktoré zlepšia vašu imunitu Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Potravinári stále nie sú spokojní s úrovňou vzťahov s obchodnými reťazcami. Hoci už platí zákon o neprimeraných vzťahoch, podľa Dušana Janíčka z SPPK obchodníci našli nový spôsob, ako vymámiť peniaze od potravinárov. Keď nemôžu vyberať poplatky za umiestnenie tovaru na regáloch či tzv. spätné bonusy, preniesli tieto platby do logistických nákladov. Bolo by dobré, keby kontrolné orgány preverili, ako sa vlastne dodržiava zákon, dožaduje sa zásahu štátu šéf únie potravinárov Dušan Janíček.

Obchodné reťazce by si mali podľa potravinárov poriadne preklepnúť svojich dodávateľov. Často nakupujú potraviny za ceny, za ktoré sa jednoducho nikde inde nedá tovar nakúpiť.

Domáca potravinárska výroba vydáva jednu pozíciu za druhou. Zastúpenie mäsových výrobkov sa za posledné desaťročie znížilo presne o polovicu, mliečnych o takmer 40 percent, o vyše polovicu klesol podiel liehovarníckych výrobkov. Ak by mal tento vývoj pokračovať v tomto desaťročí, slovenské potraviny sa stanú vzácnym exotickým tovarom.

„Slovenskému potravinárskemu priemyslu nepomôžu len kontroly s tvrdými postihmi všetkých nepoctivcov, ale súčasne treba podporiť domácich potravinárov,“ povedal podpredseda SPPK Dušan Janíček. Podľa šéfa komory Milana Semančíka je potom Slovensko schopné zvýšiť zastúpenie potravín v priebehu niekoľkých rokov.

Podľa názoru potravinárskej samosprávy dochádza k presunu múky, cukru či olejnín aj v rámci krajín V4, pričom sa robia podvody s DPH. Štát prichádza o DPH a kšeftári, ktorí ho okrádajú, zarábajú na predaji potravín.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba