Daň na Cypre je nebezpečný precedens, tvrdí šéf IIF

Návrh na zdanenie bankových vkladov na Cypre je "neuveriteľne nebezpečný precedens" a podkopáva dôveru v to, že si Európa bude schopná poradiť s dlhovou krízou, vybudovanú v posledných mesiacoch. Povedal to agentúre Reuters výkonný riaditeľ Ústavu pre medzinárodné financie (IIF) Tim Adams.

19.03.2013 09:09
peniaze, euro, minca, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zavedenie dane podľa Adamsa porušuje pravidlá, podľa ktorých sú chránené všetky vklady sporiteľov do 100 000 eur a bude destabilizujúci v krátkom, strednodobom i dlhodobom horizonte. „Myslím si, že je to neuveriteľne nebezpečný precedens, nepochybne,“ povedal Adams. Cyprus má o zavedenie mimoriadnej dane, ktorá je podmienkou pre získanie záchranného úveru od eurozóny, hlasovať v utorok.

Zavedenie dane porušuje pravidlo ochrany vkladov, podľa ktorého sú vklady v únijných bankách bezpečné do úrovne 100 000 eur. Rozhodnutie vyvolalo na Cypre protesty a ministri eurozóny ešte v pondelok v noci vydali vyhlásenie, v ktorom požadujú, aby drobní sporitelia s vkladmi nižšími ako 100 000 euro boli od dane oslobodení a namiesto toho sa zvýšila daň u vyšších vkladov.

Cyprus tak teraz uvažuje o zvýšení daní pre sporiteľov s vyššími úsporami, v tomto prípade sa však obáva odlivu peňazí od zahraničných subjektov. Dve tretiny vkladov v krajine sú zo zahraničia. Adams upozornil, že investori teraz budú pozorne sledovať vyriešenie tejto situácie.

Adams sa tiež pripojil k tým, ktorí varujú, že sporitelia v ďalších väčších európskych krajinách teraz môžu byť nervóznejší a začať vyberať svoje peniaze z bánk. Ohrozené sú podľa neho Španielsko, Portugalsko alebo Taliansko. „Kvôli tomu je teraz menej dôvery a väčšia pravdepodobnosť nestability,“ upozornil.

IIF je najväčšou lobistickú skupinou finančných firiem. Má viac ako 450 členov. Zastupovala súkromný sektor pri rokovaní o odpísaní gréckeho dlhu v minulom roku. Do rokovania o Cypre nebola zapojená.

1 debata chyba