Dijsselbloem: Dane z majetku inde než na Cypre nie sú potrebné

Vyberať jednorazové majetkové dane v rámci finančnej pomoci v iných krajinách eurozóny ako na Cypre nebude určite nutné. Povedal to v utorok šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

19.03.2013 17:21
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Eurozóna podmienila cez víkend finančnú pomoc Cypru výberom takmer šiestich miliárd eur od vkladateľov, ktorí si uložili peniaze v tamojších bankách. To vyvolalo obavy z podobných krokov v iných krajinách eurozóny ohrozených dlhovou krízou.

„Je to rozhodne vylúčené, v iných krajinách nie je žiadna jednorazová daň z aktív potrebná,“ povedal Dijsselbloem v holandskom parlamente. Dijsselbloem je holandským ministrom financií a predsedá stretnutiam ministrov financií krajín platiacich eurom. Na Cypre to podľa neho bolo nevyhnutné vzhľadom k veľkosti cyperského bankového sektora a nutnosti nákladnej rekapitalizácie tamojších bánk.

Pôvodný plán eurozóny viedol na Cypre k veľkému pobúreniu, čo ohrozuje jeho prijatie parlamentom. Cyperská vláda predložila parlamentu upravený návrh, ktorý počíta s tým, že vklady do 20 000 eur budú od dane oslobodené. U ostatných vkladov do 100 000 eur návrh naďalej počíta so sadzbou 6,75 percent a pri vyšších vkladoch so sadzbou 9,9 percenta.

2 debata chyba