Cyperský šéf financií dostane odmenu za rokovanie s úniou. Možno ho vyhodia

Cyperský minister financií Michalis Sarris príde o funkciu pre krízu týkajúcu sa zdanenia bankových vkladov, ktoré požaduje eurozóna a odmieta cyperský parlament. Podľa serveru gréckeho denníka Kathimerini už nemá dôveru prezidenta Nikosa Anastasiadisa.

19.03.2013 18:13
Michael Sarris Foto: ,
Michael Sarris
debata (2)

Podľa vládnych zdrojov v Nikózii dáva prezident ministrovi za vinu, že dostatočne neobhajoval cyperské záujmy na víkendovom rokovaní krajín eurozóny, ktoré sa rozhodli podmieniť finančnú pomoc Cypru vybraním takmer šiestich miliárd eur od vkladateľov, ktorí si uložili peniaze v tamojších bankách. Sarris tiež nebol schopný prísť s návrhmi riešení, ako z danej situácie vykorčuľovať.

Sarris je teraz na ceste do Moskvy, kde má o situácii v cyperskom bankovníctve rokovať so svojím ruským náprotivkom Antonom Siluanovom. Ruské firmy a občania majú v cyperských bankách uložené milióny eur. Formálne bude Sarris odvolaný alebo sám podá demisiu bezprostredne po svojom návrate na Cyprus. Informácie o svojej demisii však Sarris neskôr poprel.

Podľa cyperských finančníkov bol prezident Anastasiadis po návrate z Bruselu v určitom šoku a dochádzalo mu až postupne, ako významné požiadavky eurozóna voči Cypru vznáša. Podľa Kathimerini chce prezident odvolaním Sarrisa dať eurozóne najavo, že na zdaňovanie peňazí vkladateľov nakoniec nepristúpi, a ubezpečiť Rusko, že vklady jeho firiem a občanov nie sú ohrozené. Sarris sa vraj pre Rusov už stal „červenou šatkou pre býka“.

Cyperský parlament začal neskoro popoludní rozpravu o miere zdanenia bankových vkladov, ako eurozóna požaduje. Cyperská vláda na poslednú chvíľu vykonala zmeny v návrhu zdanenia, ktoré by sa už nemalo týkať drobných sporiteľov. Aj tak je ale málo pravdepodobné, že poslanci to podporia.

2 debata chyba