Štáty G7 nemajú hovoriť o Grécku, ale zrejme sa tomu nevyhnú

Podľa oficiálneho programu sa síce na summite rozvinutých ekonomík G7 o dlhovej kríze v Grécku vôbec nemá hovoriť, napriek tomu je ale podľa agentúry DPA pravdepodobné, že sa napätá ekonomická situácia tejto juhoeurópskej krajiny stane jednou z hlavných tém rokovania.

07.06.2015 09:53
debata (4)

Na stretnutí v bavorskom zámku Elmau totiž bude na jednom mieste veľa dôležitých aktérov, ktorí majú pri diskusiách s Aténami hlavné slovo, a to vrátane predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Na okraji schôdzky G7 sa o Grécku bude hovoriť „celkom určite“, povedal DPA nemenovaný diplomat. „Aj keď to tak kancelárka Angela Merkelová nechcela, vyzerá to, že grécka otázka samit G7 počas víkendu úplne ovládne,“ odhadol tiež komentátor holandského denníka De Telegraaf.

Hovorca nemeckej vlády však oznámil, že grécky premiér Alexis Tsipras pozvánku na stretnutie G7 nedostal.

Oficiálne sa majú zástupcovia Spojených štátov, Kanady, Británie, Francúzska, Talianska, Nemecka a Japonska v nedeľu a v pondelok venovať najmä práci na dohode o spoločnom postupe v boji proti ebole a ďalším tropickým chorobám. Reč bude aj pripravovanej dohode o ochrane klímy alebo o chystaných dohodách o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA či medzi USA a tichomorským regiónom. Rokovania medzinárodných veriteľov s Aténami o poskytnutí ďalšej finančnej pomoci sú ale natoľko zložité, že politici celkom určite využijú stretnutie aj k tomu, aby zladili ďalší postup.

Podľa agentúry Reuters sa ale budú chcieť vyhnúť tomu, aby do diskusií o problémoch v eurozóne zasahovali aj ďalší nezúčastnení štátnici na summite, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu. „Samozrejme, vyzývame všetky strany, aby sa ďalej zameriavali na hľadanie riešení, ktoré by Grécku umožnili cestu k zotaveniu,“ uviedla americká administratíva na tlačovej konferencii pred summitom.

Grécky premiér v piatok odmietol prijať najnovší plán medzinárodných veriteľov, ktorý výmenou za úverovú pomoc požadoval ďalšie tvrdé hospodárske opatrenia vrátane prudkého zvýšenia dane z pridanej hodnoty. Premiér návrh označil za „absurdný“ a za jediné realistické východisko označil reformný plán svojej vlády. Hľadanie riešenia bude pokračovať.

Tsipras absolvoval v sobotu telekonferenciu s kancelárkou Merkelovou a francúzskym prezidentom François Hollandom. V rovnakom zložení budú budúci týždeň prebiehať aj rokovania v Bruseli, kde sa títo politici zídu na okraj stredajšieho summitu EÚ a latinoamerických štátov, oznámila grécka vláda.

O vážnych vzájomných vzájomných rozporoch ale vypovedá, že šéf Euróspkej komisie Juncker v sobotu odmietol s Tsiprasom telefonicky hovoriť. „Grécky premiér si vyžiadal telefonát na 11:00 SELČ, ale Juncker to odmietol, pretože v diskusiách nenastal žiadny posun a návrhy, ktoré sa grécka strana zaviazala v stredu večer dodať do štvrtka, zatiaľ nedorazili,“ oznámil agentúre Reuters zástupca komisie. Grécka vláda sa ale neskôr voči tejto správe ohradila a odmietla, že sa akýkoľvek hovor mal uskutočniť.

Grécka štátna kasa nutne potrebuje finančnú injekciu, aby krajina dokázala platiť všetky svoje záväzky. Čas na prípadnú dohodu si vláda tento týždeň predĺžila rozhodnutím spojiť všetky júnové splátky MMF do jednej a zaplatiť ich na konci mesiaca.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #G7