Prudký pád čínskych akcií stiahol aj európske trhy

Čínske akcie začali nový týždeň prepadom o viac ako osem percent. Európske a americké akcie ich nasledovali. Trhy v Európe klesli približne o dve percentá.

27.07.2015 16:22 , aktualizované: 19:48
debata (25)

Západoeurópske akcie sa v pondelok prepadli na najnižšiu hodnotu za dva týždne a pokračovali tak v poklese piaty deň v rade. Trh zrážali obavy o ekonomické vyhliadky Číny.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 klesol o 2,2 percenta na 1529,77 bodu. Počas dňa sa pritom prepadol až na 1529,03 bodu, teda najnižšie za dva týždne.

Výpredaj pomohli zmierniť dopoludňajšie údaje mníchovského inštitútu Ifo, podľa ktorého sa podnikateľská nálada v Nemecku v júli nečakane zlepšila. Popoludní ale akcie pre obavy o vyhliadky čínskej ekonomiky pokračovali v poklese.

Akciové trhy v Spojených štátoch tiež začali týždeň poklesom. Z časti tak reagovali na masívny výpredaj čínskych akcií. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie 30 popredných amerických podnikov, zostúpil na najnižšiu úroveň za posledných päť mesiacov.

Krátko pred poludním newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesov index pokles o 0,7 percenta na 17 448 bodov. Širší index S&P 500 strácal pol percenta na 2070 bodov, zatiaľ čo index technologického trhu Nasdaq Composite odpisoval 0,8 percenta na 5047 bodov. Oslabovala j americký dolár.

Čínske akcie pikovali o osem percent

Čínske akcie začali nový týždeň prepadom o viac ako osem percent, čo bol najvyšší denný pokles za viac ako osem rokov. Oživenie z posledných dní spôsobené zásahy vlády sa vytratilo pre vyberanie ziskov a obavy o ekonomické zdravie a ďalší vývoj menovej politiky v Číne.

Index CSI300, ktorý zahŕňa tri stovky najväčších firiem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čene, klesol o 8,6 percenta, čo bol najvyšší prepad od februára 2007, uviedla agentúra Reuters.

Dopoludnia index strácal zhruba 2,5 percenta, popoludní však straty výrazne stúpli. Podľa analytikov nie je celkom jasné, čo spôsobilo popoludňajšie zrýchlenie prepadu.

„Nedávne oživenie bolo rýchle a silné, takže je tu potrebná technická korekcia,“ povedal stratég Kaiiyuan Securities Jang Cha. Spúšťačom podľa neho bol stagnujúci americký trh uprostred očakávania, že centrálna banka USA (Fed) zvýši v štvrtom štvrťroku hlavnú úrokovú sadzbu. To, spolu s rastom cien bravčového v Číne, vyvolalo obavy, že Čína upustí od ďalšieho uvoľňovania menovej politiky.

Náladu investorov pokazila aj pondelková správa, podľa ktorej zisky čínskych priemyselných firiem medziročne klesli o 0,3 percenta. V máji rástli o 0,6 percenta. To posilňuje obavy o ďalší vývoj ekonomiky, ktorej sa stále nedarí nabrať dych, najmä po tom, keď piatkové štatistika ukázala, že spracovateľský sektor Číny v júli klesol najviac za 15 mesiacov.

Čínske akcie od polovice júna výrazne klesajú. Vláda preto prijala viacero opatrení, okrem iného zakázala predaj akcií všetkým akcionárom s vyšším než päťpercentným podielom vo firme a navyše veľká časť firiem registrovaných na čínskych burzách reagovala na prepad svojich akcií pozastavením obchodov s nimi. Od polovice tohto mesiaca sa situácia na trhu vďaka týmto opatreniam začala stabilizovať.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia