Tržby v priemysle rástli najrýchlejšie od mája 2011

Zvýšená dynamika produkcie v priemysle sa v júli premietla aj do tržieb priemyselných podnikov.

11.09.2015 12:08
debata

Tie totiž medziročne vzrástli až o 15,7 %, čo bol najrýchlejší medziročný rast od mája 2011. Oproti júnu sa rast priemyselných tržieb zrýchlil o 4,2 percentu­álneho bodu. Za celkovým zvýšením tržieb stáli pritom predovšetkým tržby v priemyselnej výrobe rastúce o 16,8 %. Stúpli však aj tržby v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, o 12,6 %. Naopak, klesli tržby v ťažbe a dobývaní o 16,9 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 0,9 %. V medzimesačnom porovnaní tržby v priemysle v júli oproti júnu stúpli o 3,4 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, z odvetví priemyselnej výroby medziročné zvýšenie tržieb evidovali v júli najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 41,9 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 38,7 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6,9 %, vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 7,5 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 11 %. Tržby klesli len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 3,5 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva medziročne rástli aj tržby v doprave a skladovaní o 2,6 %, avšak medzimesačne vykázali ako jediný sektor pokles o 1,8 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach v siedmom mesiaci medziročne stúpli až o 17,8 % pri medzimesačnom raste o 6,7 %. Výrazný medziročný rast, až o 26,9 %, zaznamenali aj podniky v stavebníctve, ktoré vykázali aj medzimesačný rast tržieb na úrovni 1,4 %. Vo vybraných trhových službách tržby medziročne stúpli o 7,6 % a medzimesačne boli vyššie o 0,6 %.

Za celých prvých sedem mesiacov tohto roka tak tržby v priemysle na Slovensku medziročne vzrástli o 7,9 %. Tržby stavebných subjektov sa zvýšili o 18,6 % a v doprave a skladovaní vzrástli o 4,7 %. Celkové sedemmesačné tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 3,8 % a vo vybraných trhových službách tržby vzrástli o 5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel