Kažimír: Poisťovne chceli namiesto odvodu daň, dostali daň

Zodpovednosťou ministra financií je aj prichádzať s vecami, ktoré nemajú a priori populárny rozmer. Uviedol to v stredu na záver rozpravy k návrhu zákona o dani z poistenia šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) s tým, že jeho úlohou je zbierať peniaze. Právnu normu poslanci pri hlasovaní posunuli do druhého čítania.

16.05.2018 18:00
debata (27)

Podľa jeho vyhlásenia má zodpovednosť za štátnu pokladnicu aj za ciele, ktoré sú v programovom vyhlásení vlády, a zároveň za plnenie záväzkov voči Európskej únii. Ak sa táto daň, ktorá existuje podľa Kažimíra vo väčšine krajín EÚ, neprijme, SR by zostala pri odvode, ktorý bol rovnako kritizovaný a v podstate má tie isté charakteristiky. Reagoval tak na kritické vyjadrenia opozičných poslancov k tomuto návrhu zákona.

Minister priblížil, že absolvoval rokovania aj s asociáciou poisťovní, ktorým od začiatku odvod prekážal a chceli daň. „Prisahám, tak ako tu stojím, chceli daň. Dostali daň,“ skonštatoval, pričom si ju však predstavovali inak.

Poisťovniam podľa neho ide len o vlastný biznis a celý spor s poisťovňami je o tom, že rezort financií nechce, aby daň automaticky platil klient.

„Budú také poisťovne, ktoré to prenesú do ceny, a klienti sa budú mať šancu rozhodnúť prepoistiť do poisťovní, ktoré to neurobia,“ uviedol Kažimír s tým, že podľa neho tu vzniká priestor na konkurenciu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne