Trump pokračuje v tlaku na kartel OPEC, ropu považuje za pridrahú

Americký prezident Donald Trump opäť zaútočil na Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorú obvinil z udržiavania cien ropy na vysokej úrovni.

13.06.2018 17:46
debata (7)

Tak, ako to urobil koncom apríla, aj teraz Trump na Twitteri napísal, že ceny ropy sú príliš vysoké, za čo je podľa neho zodpovedný ropný kartel. Urobil tak napriek tomu, že ceny ropy klesli v očakávaní trhov, že OPEC a ďalší producenti koncom budúceho týždňa rozhodnú o zmiernení súčasných ťažobných limitov.

Za minulý rok sa ceny ropy zvýšili v priemere o 60 %, keďže od začiatku roka 2017 začali členské štáty OPEC a niektoré krajiny mimo ropného kartelu na čele s Ruskom uplatňovať dohodu o obmedzovaní produkcie. Tento krok zvýšil cenu americkej ropy WTI z približne 50 USD za barel (159 litrov) koncom roka 2016 na takmer 73 USD (62,05 eura) za barel koncom mája tohto roka.

Odvtedy ale opäť klesli, čiastočne aj v dôsledku neoficiálnej žiadosti USA, aby Saudská Arábia a ďalšie krajiny zvýšili svoju produkciu a vykompenzovali tak výpadok ropy z Iránu, voči ktorému USA chcú opätovne uplatniť sankcie. Tie by sa týkali aj vývozu ropy, pričom Irán patrí k významným vývozcom komodity. Momentálne sa cena WTI pohybuje okolo 66 USD/barel.

Krajiny OPEC sa momentálne pripravujú na schôdzku, ktorá sa uskutoční 22. a 23. júna vo Viedni. Na nej plánujú diskutovať o ďalšej produkcii aj v súvislosti s požiadavkou USA.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC #Donald Trump