Z EÚ vlani vyviezli elektromobily a hybridy za 4,7 miliardy eur

V minulom roku vyviezli z Európskej únie elektromobily a hybridné elektromobily, ktoré môžu byť poháňané v kombinácii s benzínovým alebo naftovým motorom v hodnote 4,7 miliardy eur.

15.05.2019 18:18
debata

Dovoz elektrických a hybridných elektromobilov dosiahol naopak hodnotu 1,6 mld. eur, čo viedlo k prebytku obchodnej bilancie v tomto segmente vo výške 3,1 mld. eur. Vyplýva to z najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Celkovo prevládali v obchode s elektrickými a hybridnými elektrickými autami hybridné benzínové vozidlá, ktoré predstavovali 67 % hodnoty dovozu EÚ a 60 % hodnoty vývozu EÚ. Samotné elektromobily predstavovali 32 % dovozu a 39 % vývozu.

Hlavnými cieľmi vývozu EÚ v segmente elektromobilov a hybridných elektromobilov v roku 2018 boli Nórsko (39 % vývozu z hľadiska hodnoty), Spojené štáty americké (23 %) a Čína (10 %). Dovoz týchto vozidiel do EÚ zas pochádzal predovšetkým z Južnej Kórey (48 % dovozu z hľadiska hodnoty), Japonska (35 %) a Spojených štátov amerických (10 %).

Medzi členskými štátmi EÚ bolo najväčším vývozcom elektrických a hybridných elektrických vozidiel do krajín mimo EÚ v roku 2018 Nemecko (64 % hodnoty vývozu), nasledované Švédskom (13 %) a Spojeným kráľovstvom (10 %). Tieto tri krajiny patrili aj medzi štyri členské štáty, ktoré najviac dovážali elektrické a hybridné elektrické autá z krajín mimo EÚ. Nemecko v tomto smere zaznamenalo podiel 26 %, pokiaľ ide o hodnotu, Belgicko a Švédsko (16 %) a Spojené kráľovstvo (15 %).

.....

VIDEO: Pozrite si ako elektromobily strašia Slovensko
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky #hybrid