Last minute zájazdy ubudli, môžu za to boeingy

Vyradenie problematického Boeingu 737 Max má celosvetový vplyv na dostupnosť leteckej kapacity a dotkne sa aj dovoleniek pre Slovákov.

20.06.2019 06:00
debata

VIDEO: Pozrite si video TV Pravda o tom, ako budú dovolenkovať Slováci toto leto

Video

„Kapacita je podstatne nižšia a je zredukovaná v rámci celej Európy. U nás mal minulý rok prepravca k dispozícii šesť lietadiel pre slovenských dovolenkárov, dnes je stav nižší a k dispozícii sú len tri lietadlá,“ hovorí Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour. „Kapacita najväčšieho prepravcu je polovičná, očakávame, že na slovenskom trhu je o 20 až 25 % menšia kapacita, ako bola minulý rok,“ pokračuje.

S tým sú spojené aj zredukované ponuky last minute zájazdov. „Z tohto hľadiska odporúčam riešiť last minute zájazdy v predstihu, minimálne týždeň dopredu, ako budete chcieť vycestovať,“ dodáva Lazarov.

zdroj: FOCUS, Partners Group
dovolenka, graf zdroj: FOCUS, Partners Group

Popri klasických destináciách, ako je Chorvátsko či Taliansko, sa trendom tohto leta stalo Bulharsko, Grécko, Andalúzia, Cyprus či Kapverdské ostrovy. Slováci obľubujú vycestovať už koncom mája a nebránia sa ani neskorším októbrovým dovolenkám. „Trendy západných krajín sa dotýkajú, samozrejme, aj Slovenska. Obyvatelia západných krajín cestujú už od skorého mája do neskorého októbra, u nás to máme posunuté len o mesiac,“ vysvetľuje Lazarov. „Čo sa týka ekonomicky výhodných mesiacov, tam preferujeme jún a september, tiež kvôli prijateľnému počasiu,“ pokračuje.

Odborníci radia, aby si dovolenkári dopredu vyčíslili všetky výdavky spojené s dovolenkou, nákupom potrebných vecí, ako je oblečenie či drogéria, so zabezpečením dopravy, poistenia a podobne. „Takmer 6 z 10 dovolen­kujúcich Slovákov plánuje toto leto minúť na zabezpečenie pobytu pri mori či na horách do 1 000 eur, tretina nad 1 000 eur," konštatuje Martin Slosiarik, sociológ a riaditeľ agentúry Focus. „Väčšina Slovákov (61 %) si zabezpečuje svoju letnú dovolenku individuálne. Niečo vyše tretiny (38 %) využije služby cestovnej kancelárie,“ hovorí sociológ.

Netreba však zabudnúť na nástrahy, ktoré môžu nepríjemne prekvapiť nejedného dovolenkára. Medzi tie najčastejšie patria finančné pasce, to znamená neuvážené narábanie s peniazmi. „Medzi najzradnejšie dovolenkové finančné pasce patrí výmena peňazí do cudzej meny, kurzové pohyby, bankové poplatky a kreditné karty,“ vysvetľuje Linda Gergeľová, odborníčka na financie z Partners Group.

Peniaze si môžete zameniť ešte na Slovensku. Pri zámene v zahraničných zmenárňach si treba dať pozor nielen na kurz, ale aj na poplatky spojené so zámenou peňazí. „Takéto poplatky sa môžu vyšplhať až na 40 % hodnoty menených peňazí,“ pokračuje Gergeľová. Ideálnym nástrojom je kreditná karta, ktorá sa využíva najmä kvôli bezkontaktným platbám. "S kreditnou kartou treba vedieť správne narábať a minutú sumu na nej doplniť čo najskôr, ideálne pred uplynutím konca mesiaca. Vyhneme sa tak vysokým poplatkom a úrokom, ktoré sa pohybujú od 17 % vyššie,“ dodáva Gergeľová.

Mnohí ľudia aj na dovolenke chcú mať prístup k informačným technológiám. „V Turecku je veľký problém s pripojením na internet, pretože nepatrí do krajín Európskej únie. Podobne je to v Srbsku či vo Švajčiarsku,“ informuje Ondrej Macko, šéfredaktor TouchIt. V minulosti sme si dovolenky vyberali najmä podľa cien. „Dnes si chcú Slováci užívať a sú ochotní minúť viac peňazí. Doba sa zmenila, dnes sa celá dovolenka dá vybaviť cez internet,“ konštatuje Macko.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #last minute #turizmus #boeing 737 MAX