Prvý Európan má majetok vyšší ako 100 miliárd dolárov

Medzi najbohatších ľudí sveta s majetkom vyše 100 miliárd USD sa dostal prvý Európan. Je ním Francúz Bernard Arnault (70), šéf konglomerátu LVMH, ktorý sa špecializuje na predaj luxusného tovaru.

19.06.2019 18:51
debata (11)

Arnault je tretím členom klubu bohatých s majetkom vyše 100 miliárd USD spolu s dvoma Američanmi – zakladateľom internetového obchodu Amazon Jeffom Bezos a spoluzakladateľom spoločnosti Microsoft Billom Gatesom, uviedla agentúra Bloomberg.

Arnault je najbohatším mužom Európy a do skupiny ľudí s majetkom vyše 100 miliárd USD vstúpil v utorok. Cena akcií LVMH ten deň vzrástla o 2,9 percenta na 368,80 eura. Od začiatku roka akcie posilnili o 43 percent, čo je tretí najlepší výkon medzi firmami z hlavného francúzskeho akciového indexu CAC 40.

Tento rok hodnota Arnaultova majetku vzrástla takmer o 32 miliárd USD. To je najvyšší prírastok z 500 dolárových miliardárov, ktoré sleduje Bloomberg vo svojom indexe. Arnaultov majetok teraz dosahuje 100,4 miliardy USD, čo zodpovedá približne trom percentám francúzskej ekonomiky.

Arnault a jeho rodina patrí medzi podnikateľov, ktorí v apríli sľúbili dať viac ako 650 miliónov USD na rekonštrukciu parížskej katedrály Notre-Dame, značne poškodenej pri požiari. Arnault kontroluje zhruba polovicu skupiny LVMH prostredníctvom rodinnej holdingovej firmy, okrem toho vlastní 97-percentný podiel v módnom dome Christian Dior.

Arnault vstúpil na trh luxusného tovaru kúpou textilnej skupiny, ktorá vlastnila Christian Dior. Predal všetky ďalšie aktivity firmy a zisk z predaja použil v roku 1988 na nákup kontrolného podielu v LVMH.

Majetok Gatesa aj Bezos klesá. Gates daroval viac ako 35 miliárd USD nadácii Billa a Melindy Gatesovcov, zatiaľ čo Bezos sa tento rok dohodol so svojou manželkou MacKenzie na rozvode a v rámci vyrovnania sa jeho majetok zníži o 40 miliárd USD.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #miliardári #Bernard Arnault