O rozpočte budú v pondelok rokovať ministri aj tripartita

Vláda bude o rozpočte na budúci rok rokovať v pondelok 14. októbra. Tvrdí to štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, podľa ktorého bude rovnako v pondelok ešte pred rokovaním kabinetu o návrhu rozpočtu rokovať aj tripartita.

09.10.2019 15:40
debata

Členom tripartity rezort financií návrh rozpočtu zašle na preštudovanie už vo štvrtok 10. októbra. „Máme jeden termín, ktorý budeme rešpektovať. Vláda do 15. októbra musí predložiť rozpočet do parlamentu a tak sa aj stane,“ povedal po stredajšom rokovaní kabinetu Kuruc.

Ako zároveň dodal, o návrhu rozpočtu rezort financií diskutoval aj s predstaviteľmi koalície. „Komunikovali sme s jednotlivými ľuďmi z koalície. To znamená, že veríme, že ten proces bude jednoduchý,“ tvrdí. Otázne však je, že či sa v rozpočte objavia aj príjmy zo sporného návrhu na zvýšenie spotrebných daní z tabakových výrobkov. „To sú politické rokovania a v tomto by som nechal odpoveď na niekoho iného,“ povedal Kuruc.

Vláda pôvodne plánovala v nasledujúcich rokoch vyrovnané hospodárenie. Po postupnom zhoršovaní ekonomického prostredia však analytici rezortu financií predpovedajú výpadok príjmov v objeme stoviek miliónov eur, svoje zohrajú aj náklady na koaličné daňové a sociálne opatrenia. Minister financií Ladislav Kamenický, ako aj premiér Peter Pellegrini, však avizovali, že schodok budúcoročného rozpočtu verejných financií by nemal prekročiť 0,5 % hrubého domáceho produktu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #rozpočet