Rast európskych akcií prudko zabrzdili Trumpove kroky

Európske akcie v pondelok utrpeli najprudší pokles za dva mesiace. Investorov znepokojilo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa obnoviť clá na dovoz ocele a hliníka z Argentíny a Brazílie.

02.12.2019 22:29
debata (11)

Paneurópsky akciový index STOXX 600 odpísal 1,57 percenta a obchodovanie uzavrel na 401,02 bodu. Na niektorých popredných európskych akciových trhoch, vrátane Nemecka a Francúzska, presiahli straty dve percentá.

Trump v pondelkovom vyhlásení o obnovení ciel na oceľ a hliník z Argentíny a Brazílie uviedol, že tieto dve krajiny devalváciou svojich mien poškodzujú amerických poľnohospodárov. Pokles napríklad zaznamenali akcie najväčšieho svetového producenta ocele ArcelorMittal.

Európske akcie najprv posilňovali vďaka priaznivým údajom o vývoji spracovateľského sektora v Číne a v eurozóne. Po Trumpovom vyhlásení sa ale vývoj na akciovom trhu otočil.

„Ak Trump zaťažuje clami tieto ďalšie krajiny, zdá sa byť len otázkou času, než začne opäť hovoriť o európskych clách,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik Michael Baker zo spoločnosti ETX Capital.

Index DAX, čo je hlavný cenový indikátor akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom, sa v pondelok prepadol o 2,05 percenta na 12 964,68 bodu. Prvýkrát od začiatku novembra tak zostúpil pod 13 000 bodov. Viac ako dvojpercentné straty utrpeli taktiež hlavné indexy francúzskych, talianskych a španielskych akcií.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy #Donald Trump