Grécki politici o veriteľoch: Nemilosrdní, neoblomní, agresívni kapitalisti

Požiadavka nových ekonomických obetí, ktoré chcú medzinárodní veritelia od Atén výmenou za súhlas s uvoľnením ďalších úverov, sa podľa očakávania stretol s odmietavými reakciami predstaviteľov gréckej vlády.

05.06.2015 10:40
debata (17)

Už predtým vyjadrili zdesenie niektorí poslanci vládnej ľavicovej strany Syriza. Podľa konzervatívneho denníka Kathimerini z úst vládnych činiteľov zazneli výroky o „nevyhlásenej vojne“ alebo „memorandovej búrke“ s odkazom na dobiehajúcu dohodu o zahraničnej finančnej pomoci. Samotný grécky premiér Alexis Tsipras varoval, že jeho vláda nemôže prijať „extrémne návrhy“ veriteľov.

„Každý musí pochopiť, že grécky ľud v posledných piatich rokoch veľa trpel,“ citovala agentúra Reuters Tsiprasa. Podľa premiéra, ktorý sa v utorok zišiel v Bruseli okrem iného s šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, by si veritelia mali s gréckym ľudom prestať zahrávať. Tsipras má s podmienkami veriteľov zoznámiť v piatok grécky parlament. Zároveň vylúčil, že bude žiadať o vyslovenie dôvery svojej vláde.

Bývalý premiér a vodca najsilnejšej opozičnej strany, pravicovej Novej demokracie, Antonis Samaras označil podmienky veriteľov za ešte tvrdšie ako tie, ktorým vlani čelila jeho vláda. Viní z toho ale terajšiu vládu vedenú predovšetkým formáciou Syriza. Taktiež vyzval na „národné porozumenie“. Zároveň vylúčil predčasné parlamentné voľby s tým, že pre nich nie sú vhodné podmienky. Dodal, že strane Syriza by nezostávalo nič iné, než sa voličov priamo spýtať, či sa nevrátiť k gréckej drachme.

„Ide o nevyhlásenú, ale skutočnú vojnu. V tejto vojne sa nepoužíva delostrelectvo, ani vojaci na hraniciach, ale všetky moderné metódy, ktoré má k dispozícii agresívny kapitalizmus,“ zdôraznil grécky minister práce Panos Skurletis. Podľa neho nedôjde k žiadnej dohode, ktorá by mala viesť k ďalšiemu zaťaženiu gréckeho obyvateľstva, a to najmä v oblasti pracovného trhu.

Skurletisov námestník Dimitris Stratulis podotkol, že Grécko nemá čo do činenia s partnermi, ale s „nemilosrdnými a neoblomnými veriteľmi“. Dohodnúť sa s nimi na takýchto podmienkach by podľa neho znamenalo podrobenie krajiny. Ak veritelia neustúpia, má vraj Grécko možnosť alternatívnych riešení.

Grécky minister životného prostredia a energie Panajotis Lafazanis, ktorý je na čele krajného ľavicového krídla formácie Syriza, odmietol navrhované prudké zvýšenie dane z pridanej hodnoty na energie. Zopakoval názor, že jediná možná dohoda s veriteľmi je taká, ktorá je v plnom súlade s vládnym programom.

Podľa námestníka ministra kultúry Nikosa Xydakisa veritelia prakticky zakazujú krajine rozvíjať sa.

Veritelia podľa svojho najnovšieho návrhu požadujú zníženie finančnej záťaže dôchodkového systému, podstatné zvýšenie dane z pridanej hodnoty u väčšiny produktov a služieb na 23 percent, zachovanie nepopulárnych reforiem trhu práce a privatizáciu mnohých štátnych podnikov. Pre grécku vládu ide ale o prekročenie jej „najkrajnejších medzí“, za ktoré doposiaľ nemienila ustúpiť.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna