Grécko je blízko katastrofy, hľadá sa vinník

Grécku a jeho medzinárodným veriteľom sa míňa čas na dohodu o ďalšej finančnej pomoci, ktorá by mala krajine priniesť peniaze na splátky všetkých pohľadávok, a tým zmenšiť riziko bankrotu.

06.06.2015 18:30
debata (58)

Najnovšie požiadavky reforiem zo strany veriteľov Atény odmietli, čo situáciu skomplikovalo, komentátori sa ale nezhodnú na tom, či dočasný neúspech rokovaní spôsobila svojím kľučkovaním grécka vláda alebo či za neho môžu veriteľské inštitúcie a ich nereálne požiadavky.

„Európski veritelia začali voči gréckej vláde uplatňovať riskantnú hru. Atény splnili požiadavky veriteľov viac ako z polovice, napriek tomu Nemecko a ďalšie krajiny žiadajú, aby sa krajina zaviazala plniť program, ktorý sa ukázal byť zlým, a o ktorom si už len zopár ekonómov myslí, že by mohol alebo mal byť realizovaný,“ napísal v komentári pre britský ľavicový denník The Guardian americký ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz.

Podľa Stiglitza je vzhľadom k ekonomickej situácii a recesii bláznovstvo nútiť Grécko pokračovať v úspornom programe a veritelia by si mali uvedomiť, že sa ich pôvodné predpoklady nenaplnili. Krajina sa totiž ani po prijatí mnohých úsporných opatrení nevrátila k hospodárskemu rastu a ďalšie úspory podľa amerického ekonóma tento trend nezvrátia.

Naopak vidí mieru zodpovednosti na doterajšom neúspechu rokovaní komentár denníka The Financial Times, podľa ktorého návrh reforiem zo strany veriteľov nie je bezchybný, predstavuje ale aspoň nejaké riešenie pre štátnu pokladnicu, ktorá bojuje akútnym nedostatkom financií.

Grécka vláda podľa neho neprišla s rozumnou alternatívou a sústreďuje sa na témy, ktoré jej prinesú politické body, ale nijako neuľahčujú súčasnú situáciu, keď krajine hrozí platobná neschopnosť.

„Eurozóna nemôže držať Grécko za každú cenu. Teraz to vyzerá tak, že sa Grécko menovej únii vzďaľuje. Smer môže zvrátiť len jeho vláda a v konečnom dôsledku jeho občania,“ uzatvára denník.

Rovnakú pozíciu dlhodobo zastáva nemecká vláda, ktorej minister hospodárstva Sigmar Gabriel v sobotňajšom rozhovore s denníkom Stuttgarter Nachrichten povedal, že Európa už pri Grécku vyčerpala všetky dostupné možnosti. Predsedníčka krajne ľavicovej strany Ľavica Katja Kippingová sa ale domnieva, že veritelia sa len snažia Grécko exemplárne potrestať za jeho zlyhanie.

„Obe strany sa snažia prehadzovať zodpovednosť jedna na druhú a prichádzajú so stále novými fígľami, ako odsunúť termín na vyriešenie celej záležitosti,“ konštatuje v sobotu komentár rakúskeho denníka Die Presse.

„Dôvera v Atény je poškodená rovnako ako dôvera v ich partnerov pri rokovaní. Nám, občanom EÚ, môže byť jedno, či si pán (grécky minister financií Janis) Varufakis rozumie s pánom (nemeckým ministrom financií Wolfgangom) Schäublem. Nemôže nám ale byť jedno, že sa dlhová špirála v Grécku roztáča ďalej – pôjde to totiž na vrub nás všetkých.“

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna