Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku klesol

Ku koncu januára tohto roka pracovalo na Slovensku takmer 77,8 tisíca cudzincov. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku tak klesol druhý mesiac po sebe.

27.02.2020 09:05
debata

Kým v decembri minulého roka išlo o pokles o 77 osôb, v januári tohto roka pracovalo na Slovensku o 539 cudzincov menej. V auguste až novembri minulého roka pritom cudzincov pracujúcich na Slovensku pribúdalo. V auguste vlaňajška išlo o nárast o 444 cudzincov, v septembri počet cudzincov pracujúcich u nás stúpol o 1,1 tisíca, v októbri o 2,4 tisíca a v novembri o 1,4 tisíca. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú naďalej Ukrajinci. V prvom mesiaci tohto roka ich na slovenskom trhu práce ubudlo 312, čím sa celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás znížil na 22,6 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku v minulom mesiaci stúpol o 38 osôb na 13,4 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 8,4 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,5 tisíca.

Štvrtina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu januára tohto roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,1 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 8,8 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 3,6 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len osem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci januára v okrese Medzilaborce.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #práca #Slovensko #cudzinci