Limit testovania vo vlastnej réžii nemusí spĺňať jedna fabrika, môže ísť o priemyselný park

Podnikateľský sektor volá po znížení limitu, štát to však odmieta. Limit 4 000 zamestnancov, ktorý musia spĺňať firmy na to, aby mohli pretestovať svojich zamestnancov vo vlastnej réžii, neznamená, že tento počet zamestnancov musí mať jedna konkrétna fabrika, môže ísť aj o celý priemyselný park. V pondelok to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď. "Ak to dáme na nižšiu úroveň, stratili by sme kontrolu nad celým procesom testovania," vysvetlil minister obrany.

26.10.2020 14:43 , aktualizované: 17:11
debata (1)

Ako zároveň dodal, na testovanie zabezpečia zodpovednú osobu – profesionálneho vojaka a poskytnú antigénové testy. V budúcnosti by však možnosť testovania vo vlastnej réžii mohli získať aj menšie firmy. „Ak pretestujeme celú krajinu dvakrát, následne uvažujeme o tom, že sa bude môcť priebežne testovať aj v menších firmách,“ uviedol Naď.

Podmienkou takéhoto testovania je prihlásiť sa so žiadosťou na michal.krizan@mod.gov.sk do utorka 27. októbra do 12.00 h. Rovnaké podmienky platia aj pre skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedia zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4000 zamestnancov. Informuje o tom vládny web somzodpovedny.sk.

Odberné miesta musia spĺňať všetky podmienky stanovené príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktorý treba kontaktovať pre presné špecifikácie. Odborný zdravotnícky a administratívny personál si firmy zabezpečujú samy. Zodpovedajú tiež napríklad za likvidáciu odpadu.

„Ďalšou podmienkou je, aby testovanie v rámci firiem prebehlo v termínoch kopírujúcich celoplošné testovania obyvateľov SR a aby boli výsledky testovania poskytnuté Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI),“ spresňuje rezort obrany. Uskutočniť by sa tak malo najskôr v piatok 30. októbra a najneskôr v nedeľu 1. novembra. Potrebné je uskutočniť aj pretestovanie, ktoré má byť najskôr v piatok 6. novembra a najneskôr v nedeľu 8. novembra. Či sa testovanie uskutoční iba v jeden deň alebo počas všetkých troch, je na rozhodnutí firmy.

„Prevzatie, preprava a následné doručenie testovacieho materiálu je vo výhradnej zodpovednosti firiem,“ uvádza sa v usmernení. Testovací materiál a certifikáty si firma musí prevziať na Úrade hlavného lekára OS SR na pracovisku Liptovský Mikuláš – Ondrašová. Nepoužité a nepoškodené testy a certifikáty firmy po testovaní odovzdajú príslušníkovi OS SR.

Firmy s menej ako 4000 zamestnancami môžu realizovať testovanie na vlastné náklady. „Ako náhrada certifikátu s negatívnym výsledkom z celoplošného testovania budú akceptované negatívne výsledky RT-PCR testov,“ vysvetľuje sa v manuáli. Podmienkou je, aby zamestnanec obdržal výsledok testu v časovom intervale od 30. októbra do 1. novembra a k pretestovaniu došlo s presným týždenným odstupom. Antigénové testy certifikované Európskou úniou s nesfalšovateľným certifikátom budú akceptované len v prípade prístupu testujúceho subjektu do NCZI. Toto testovanie sa musí zrealizovať v dňoch celoštátneho testovania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Jaroslav Naď #plošné testovanie