Štátni cestári musia pre neoprávnené preplatenie DPH vrátiť takmer 3,3 milióna

Slovenská správa ciest (SSC) musí pre neoprávnené preplatenie dane z pridanej hodnoty (DPH) vrátiť takmer 3,3 milióna eur. Štátni cestári prídu o tieto peniaze pre nezrovnalosti, ktoré vznikli pri projekte zrekonštruovanej cesty prvej triedy Turčianske Teplice – Príbovce. Ako uviedol webový portál NašaDoprava.sk, rekonštrukcia cesty v Turci je investíciou za vyše 23 miliónov eur vrátane DPH. Financovaná a realizovaná bola v uplynulých troch rokoch z európskych prostriedkov cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020.

27.10.2020 08:06
debata (1)

SSC získala na rekonštrukciu cesty nenávratný finančný príspevok 24,7 milióna eur, no vyčerpala z neho cez 21 miliónov eur. Na opravy a údržby slovenských ciest I. triedy podľa odhadov chýba okolo 600 miliónov eur. Z dlhu 3,3 milióna eur pripadá na zdroje Európskej únie (EÚ) 2,8 milióna eur a štátu skoro 494-tisíc eur. Suma každej z troch splátok predstavuje približne 1,1 milióna eur. „Všetky nezrovnalosti sa týkajú neoprávnenej DPH, ktorá bola vyčíslená postupne so žiadosťou o platbu,“ potvrdila pre portál NašaDoprava.sk hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová.

Cestári ako príjemcovia pomoci zo zdrojov EÚ nepodliehajú dani podľa smernice o DPH, kde je uvedené, že tá bude neoprávneným výdavkom na úsekoch s výberom mýta. Dôvod a výšku svojho dlhu štátni cestári uznali a zaviazali sa ho uhradiť v troch rovnakých splátkach postupne do 30. októbra 2020 až 2022. Dohodu o splátkach uzavreli s ministerstvom dopravy a výstavby. Všetky peniaze nemohli vrátiť cestári naraz do konca tohto mesiaca, keďže by sa im zhoršili ekonomické pomery a nemali by dostatok finančných prostriedkov na opravu a údržbu ciest.

Na stavebné práce vynaložila SSC viac ako 23 miliónov eur s DPH. Okrem toho na výkupy pozemkov použila 364 500 eur, na projekčné práce skoro 636-tisíc eur a na autorský dozor zhruba 16-tisíc eur. Rekonštrukcia cesty v Turci trvala od konca mája 2017 do polovice júna 2019. Hlavným zhotoviteľom stavby bola spoločnosť Hochtief SK, dcérska spoločnosť Hochtief CZ. Podľa Karelovej stavebné práce firma nevykonala v zmluvne dohodnutom termíne, ktorý bol stanovený na záver januára 2019.

„Zmluvná cena bola navýšená naviac o práce v sume 2 191 805 eur s DPH,“ priblížila hovorkyňa SSC s tým, že navýšená zmluvná cena dosiahla 23,5 milióna eur s DPH. Cestári napokon zaplatili 23,2 milióna eur, pričom nevyčerpaný zostatok dosiahol takmer 370-tisíc eur.

SSC má dohody o splátkach aj pri iných projektoch. Musí vrátiť 1,1 milióna eur v súvislosti so stavebnými a bezpečnostnými opatreniami na zníženie nehodovosti medzinárodného cestného ťahu E371 na ceste I/73 Šarišský Štiavnik – Hunkovce.

Pre projekt 2. fázy rekonštrukcie cesty I/50 Ružová dolina musí SSC vracať takmer 427-tisíc eur. Vyše 816-tisíc eur zas musí vrátiť pre modernizáciu a rekonštrukciu mostov ciest I. triedy a 1,14 milióna eur v súvislosti s treťou etapou rekonštrukcie križovatiek v Prešovskom a Košickom kraji.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #DPH