Pandémia zasiahla aj študentov na výmene

Pár mesiacov či celý rok na zahraničnej univerzite cez program Erasmus+ koronavírus značne skomplikoval. Letný semester sa na väčšine zahraničných univerzít začal už v januári, niekde začiatkom februára. Pandémia však vtedy zúrila len v Číne. A tak študentov ani len nenapadlo nevycestovať.

31.03.2020 08:49
erasmus, študent Foto:
Prežitie letného semestra na zahraničnej univerzite zhatil mnohým študentom koronavírus.
debata (1)

Na študijnom pobyte vo Varšave je cez Erasmus aj čitateľka denníka Pravda Patrícia. Na Slovensku študuje na Univerzite Komenského. Tá jej po vypuknutí pandémie zaslala e-mail s odporúčaniami. "Upozorňovali nás, že si máme dobre rozmyslieť, či sa chceme na Slovensko vrátiť alebo nie, keďže by sme museli absolvovať 14-dňovú karanténu. To isté by platilo aj v prípade, ak by som sa kvôli skúškam musela opätovne do Varšavy vracať,“ hovorí Patrícia. Rozhodla sa preto v Poľsku ostať. Svoj Erasmus semester tak absolvuje on-line. Či sa jej však podarí dokončiť celý semester a dokedy bude môcť zostať na internáte vo Varšave, Patrícia nevie. Závisí to totiž len a len od rozhodnutia školy, ako bude postupovať.

To platí aj pre ostatných na študijných pobytoch. Mnohí ich pravdepodobne nedokončia a po návrate ich čaká individuálne posudzovanie študijných výsledkov. Rozhodnúť sa však musia sami.

Po návrate karanténa

V prípade, že sa študent chce vrátiť domov a má záujem o repatriáciu, mal by podľa rezortu diplomacie kontaktovať zastupiteľský orgán v krajine, kde sa nachádza. A to telefonicky alebo mailom. "Už 16. marca sme všetkým našim občanom, vrátane študentov, dávali odporúčanie, aby sa v rámci svojich možností vrátili domov,“ povedal pre denník Pravda hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. Ďalšie výzvy na návrat zasielal rezort diplomacie priebežne. Povinná 14-dňová karanténa sa však vzťahuje na každého, kto sa vráti späť na Slovensko. V prípade, že sa ju študenti rozhodnú stráviť doma, týka sa aj všetkých členov domácnosti.

Opatrenia sú na univerzitách

Väčšina univerzít už začiatkom marca poslala svojim študentom oznámenie o tom, že podmienky tohtoročnej stáže budú ojedinelé. Pričom väčšina vecí sa bude riešiť priebežne. Odporučenie k tomuto kroku dostali od Národnej agentúry Erasmus+. Tá školy vyzvala, aby študentom zaslali bližšie informácie o riešeniach. Ich konkrétne znenie však nechali na samotných univerzitách. "Agentúra rozhoduje len o tom, či nemožnosť plnenia povinností vyplývajúcich zo zmluvy medzi školou a nami má alebo nemá charakter vyššej moci,“ odpovedal na otázky denníka Pravda ohľadom postupu odbor komunikácie rezortu školstva. K stupňu ohrozenia sa agentúra vyjadrovať nechce. Umožnila však predčasné ukončenie študijných pobytov.

Väčšina študentov zostala vonku

Len menej ako polovica študentov si zvolila práve možnosť návratu. Podľa prodekanky pre medzinárodné vzťahy Univerzity Komenského Anety Világi sa tak deje hlavne v posledných dňoch. Následne študenti môžu v štúdiu pokračovať on-line už zo Slovenska.

"Kredity, ktoré za absolvovanie predmetu v dištančnej forme získajú, im naša fakulta riadne uzná,“ povedala Világi. To, či sa kvôli mimoriadnej situácii budú môcť mobility zúčastniť opätovne o rok, podľa nej zatiaľ nie je isté. "Otázka sa musí riešiť na úrovni riadiaceho orgánu pre daný mobilitný program,“ povedala prodekanka.

Ekonomická univerzita v Bratislave má stále väčšinu vyslaných študentov – a to až 67 percent. Podľa tamojšieho prorektora pre medzinárodné vzťahy Borisa Mattoša pokračujú tí, čo sa na Slovensko vrátili, v on-line štúdiu. Ak to situácia dovolí, plánujú sa do zahraničia vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #erasmus+ #koronavírus