Liptovská Teplička je vicemiss Európy

Liptovská Teplička je druhou najkrajšou obcou Európy. V desiatom ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny ju dokázala predbehnúť len obec Sand in Taufers z Talianska.

15.07.2008 11:19 , aktualizované: 16:48
Liptovská Teplička Foto: ,
Liptovská Teplička, známa aj svojimi pivničkami v svahoch nad dedinou, sa ako slovenská Dedina roka 2007 uchádza o európsku cenu.
debata

Obec pod Kráľovou hoľou ležiaca na hranici regiónov Liptov, Spiš a Horehronie, sa do európske súťaže prebojovala ako držiteľ titulu Dedina roka 2007. „Podľa hodnotenia komisie sme zabodovali predovšetkým všestranným rozvojom obce, ale napríklad aj tým, že na našich lúkach a pasienkoch už viac ako pätnásť rokov ekologicky hospodárime,“ hovorí starosta obce Jozef Mezovský (KDH).

Ďalšie body získala rázovitá obec aj zachovávaním tradícií v architektúre, ale napríklad aj novátorským prístupom pri vyučovaní žiakov v miestnej škole. Určite nie nezanedbateľným kladom obce boli podľa starostu Mezovského aj zistenia hodnotiacej komisie o živote rómskej komunity v obci. Tá tvorí štvrtinu miestnych obyvateľov a samospráva sa ich snaží rôznymi spôsobmi aktívne zapájať do života obce a nie vyčleňovať. „Nič sme pred nimi nezakrývali a otvorene sme hovorili napríklad o tom, že tí, čo sa chcú prispôsobiť a pracujú, sa majú oveľa lepšie ako tí neprispôsobiví,“ dodáva Mezovský.

Liptovská Teplička zabodovala aj napriek tomu, že hodnotiaca komisia pri jej návšteve pred časom prežívala aj strach. Komisári dorazili do obce pre pokazený navigačný systém o štyri hodiny neskôr. „Je to nádherná obec, ktorej budúcnosť je najmä v tradičnom poľnohospodárstve a turistickom ruchu,“ hodnotil počas návštevy člen komisie a starosta holandského Workumu Johan W. Boekhowen.

Zástupcovia Tepličky si ocenenie prevezmú koncom septembra v holandskej obci Koudum, ktorá vyhrala predchádzajúci ročník súťaže. Ako dodal Mezovský, bude to pre nich aj príležitosť prezentovať obec na veľtrhu európskych sídiel či workshopoch, ktoré budú súčasťou vyhodnotenie jubilejnej európskej súťaže.

debata chyba