Europoslanci sa zhodli na väčšej ochrane práv homosexuálov

Práva lesbičiek, gejov, bisexuálov a transgenderových osôb v Európskej únii by mali byť viac chránené. Zhodli sa na tom europoslanci, ktorí odhlasovali plán proti homofóbii a diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity.

04.02.2014 16:30
Dúhový pochod, pride Foto: ,
Európska únia by podľa nového plánu mala predstaviť komplexnú viacročnú politiku na ochranu práv LGBTI osôb.
debata (259)

Podľa správy, ktorej spravodajkyňou bola rakúska europoslankyňa Ulrike Lunaceková, by sa členské štáty EÚ mali tiež usilovať o to, aby ich občania vedeli, aké sú práva týchto ľudí. Návrh vyvolal búrlivú debatu, ostro sa proti nemu postavili najmä stúpenci konzervatívnych kruhov v Európskom parlamente.

„Vo svojej e-mailovej schránke som mala som viac ako 40 tisíc listov, ktorých autori moju správu kritizovali. To som nečakala,“ uviedla počas pondelkovej rozpravy Lunaceková, ktorá sa otvorene hlási k svojej homosexuálnej orientácii. Neznámi hackeri vraj takisto napadli jej internetovej stránky. Kritici najčastejšie uvádzali, že ide o pokus rozbiť tradičnú rodinu a namiesto rovnosti pred zákonom presadiť špeciálne privilégiá pre niektoré skupiny.

Ozývali sa aj kritici
Budeme meniť ústavnú definíciu sobáša? Aj pápež František podporil túto definíciu, a preto by sme o tejto téme nemali vôbec diskutovať, ozývali sa niektorí z odporcov. Podľa rakúskej europoslankyne to však nie je tak. Správa má podľa nej len zabezpečiť, aby lesby, gejovia, bisexuáli, transgenderové osoby a intersexuáli (LGBTI) mohli žiť v slobode, bez strachu, bez diskriminácie a rešpektovaní ako občania EÚ. „Nejde o žiadne osobitné práva ani výsady, ako píšu niektorí kritici. Ide o právo vzdelávať sa, nebyť považovaný za psychicky chorého, neprísť kvôli svojej orientácii o prácu, také práva majú aj ostatné skupiny,“ dodala Lunaceková.

Európska únia by podľa nového plánu mala predstaviť komplexnú viacročnú politiku na ochranu práv LGBTI osôb. Plán by sa mal týkať niekoľkých oblastí, napríklad zamestnanosti, vzdelávania, zdravotníctva, tovaru a služieb, rodín a slobody pohybu, slobody prejavu a ďalších. Ľudia patriaci do tejto skupiny by mali mať právo usadiť sa v ktorejkoľvek krajine EÚ bez toho, aby by boli diskriminovaní na základe svojej sexuálnej orientácie.

Europoslanci schválili zjednodušenie uznávania dokumentov

Europoslanci schválili tiež zjednodušenie systému uznávania verejných dokumentov, ako sú rodné, úmrtné či sobášne listy. Občania EÚ tak už nebudú musieť v inej ako rodnej krajine v rámci dvadsaťosmičky preukazovať pravosť svojich dokladov a úradom by mali stačiť neoverené kópie a preklady.

Podľa spravodajcu tohto predpisu, nemeckého sociálneho demokrata Bernharda Rapkaya, bol predchádzajúci stav zbytočnou byrokraciou, ktorá občanov obťažovala. Nariadenie bolo schválené pomerom 573 ku 62 hlasom.

Zavádzajú sa viacjazyčné formuláre, ktoré budú vzájomne uznávané. Tieto viacjazyčné formuláre ako alternatíva vnútroštátnych verejných listín odbúrajú náklady na preklad a tiež uľahčia prácu verejným orgánom.

Europoslanci schválili zjednodušenie systému... Foto: SHUTTERSTOCK
diplomati, EÚ, Európska únia Europoslanci schválili zjednodušenie systému uznávania verejných dokumentov, ako sú rodné, úmrtné či sobášne listy.

Nový systém uľahčí život v cudzine
Sobášny list, úmrtný list, potvrdenie o rozvode by mali byť v jednoduchom režime a občania ich už nebudú musieť opakovane prekladať, čo im uľahčí život v cudzine. Zjednodušenie sa týka 12 miliónov občanov EÚ, ktorí sa ročne takto pohybujú.

Podľa Rapkaya bude nové nariadenie priamym prínosom pre občanov EÚ. „Obmedzí totiž byrokraciu, a odstráni tak ďalšiu prekážku skutočnej nadnárodnej Európskej únie bez hraníc,“ dodal nemecký europoslanec. Novú legislatívu však ešte musia schváliť členské štáty Európskej únie.

Nezabúda sa ani na možnosť kontroly s tým, že sa zavádza takzvaný mechanizmus dôvodných pochybností. Takže napríklad v prípade pochybnosti o pravosti podpisu je možné vyzvať daný štát, ktorý doklad vydal, na kontrolu. V predpise sú zmienené aj ďalšie mechanizmy, ktoré by mali zabrániť prípadnému falšovaniu či zneužitia dokumentov.

Zjednodušenie by sa malo týkať dokumentov, ktoré súvisia napríklad s narodením, úmrtím, menom, manželstvom, registrovaným partnerstvom, ale aj rodičovstvom, adopciou, bydliskom či nehnuteľnosťou. Mala by sa tiež zlepšiť administratívna spolupráca medzi členskými štátmi prostredníctvom informačného systému vnútorného trhu, ktorý umožňuje overiť pravosť dokumentov.

259 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #práva #Europarlament #Ulrike Lunaceková #dokumenty #LGBTI+