NOVA, KDS a OKS idú do eurovolieb na spoločnej kandidátke

Strany NOVA, Konzervatívna demokratická strana (KDS) a Občianska konzervatívna strana (OKS) ponúkajú podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica do eurovolieb poctivú koalíciu.

14.04.2014 15:17
debata (27)
Predseda hnutia NOVA Daniel Lipššic (uprostred)... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
NOVA, KDS, OKS, Lipšic Predseda hnutia NOVA Daniel Lipššic (uprostred) na tlačovke strán NOVA, KDS a OKS.

Všetky tri strany nominovali svojich kandidátov na kandidačnú listinu strany NOVA. Ako povedal Lipšic na tlačovej besede, pre nastupujúcu generáciu je už EÚ samozrejmosťou.

„Nepamätajú si na hraniciach kolóny áut, alebo menenie korún na eurá. Ľudia na Slovensku berú úniu ako samozrejmosť,“ povedal s tým, že v mnohom sme však boli idealisti. „Mysleli sme si, že únia vyrieši všetky naše problémy, že prestane korupcia a problémy. Opak je niekedy pravdou. Synonymom korupcie sú dnes eurofondy,“ vyhlásil, pričom upozornil, že niektorí do europrojektov ani nejdú, lebo sú presvedčení, že bez korupcie ich nie je možné získať.

V Bruseli musíme mať podľa Lipšica poctivých europoslancov, ktorí nie sú za každú cenu proti tomu čo únia presadzuje, ale nie sú ani za všetko, čo únia presadzuje. „Europoslancov, ktorí majú vlastný názor a neboja sa ho povedať,“ dodal Lipšic.

Kandidačnú listinu strany NOVA do eurovolieb vedie Jozef Kollár, ktorý je podpredsedom strany NOVA a poslancom NR SR. Po májových eurovoľbách tu podľa neho bude iná únia. Kollár očakáva, že EÚ má pred sebou dva scenáre. „Buď pôjde cestou politickej federalizácie a centralizácie, čo je cesta do pekla, alebo pôjde cestou dodržiavania jasných vymožiteľných pravidiel,“ vyhlásil. Občania únii dnes podľa Kollára nerozumejú. Ako dodal, NOVA ponúka kandidátku, na ktorej nie sú celebrity, ale poctiví a kompetentní ľudia s vlastným príbehom. Kollár zároveň avizoval, že NOVA sa usiluje o plnohodnotné členstvo vo frakcii Aliancie reformistov a konzervatívcov.

Na druhom mieste kandidátky je podpredsedníčka strany a poslankyňa parlamentu Jana Žitňanská. Na kandidátke ponúkli v rámci predvolebnej koalície tretie miesto Konzervatívnej demokratickej strane s kandidátom Františkom Mikloškom a nasledujúcu priečku Občianskej konzervatívnej strane s Ondrejom Dostálom. Na piatom mieste je poslanec NR SR Juraj Droba. Po ňom kandiduje člen predsedníctva Martin Barto, ďalej nasledujú kandidáti z jednotlivých krajov – Štefan Baláž, Rastislav Bielik, Peter Geremeš, Damián Kováč, Juraj Benčík, Kornélia Fabičíková, Kristína Mišutová.

Eurovoľby budú 24. mája. Slovensko má v súčasnosti v Európskom parlamente 13 poslancov. NOVA do volieb kandiduje s heslom „Ľudia, za ktorých sa v Európe nebudete červenať.“

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #TV Nova #eurovoľby #OKS #KDS