Strany chystajú na eurokampaň menej peňazí

Peniaze plánované na kampaň v eurovoľbách sa ani zďaleka nepriblížia sumám, aké sa vynakladajú vo voľbách do národného parlamentu. Podľa predbežných odhadov strany so šancou získať mandát v Európskom parlamente by mali v súhrne minúť viac ako jeden milión eur.

24.04.2014 12:00
debata (2)

Zákon nestanovuje finančný strop, strany môžu vynaložiť neobmedzený objem zdrojov. Podľa politického analytika Jána Baránka financie sú adekvátne záujmu a, naopak, záujem je adekvátny kampani. „Eurovoľby nie sú pre naše politické strany atraktívne. Mocenský faktor v týchto voľbách je minimálny vzhľadom na to, že Slovensko má v europarlamente 13 poslancov. Priamo úmerne k tomu sa odvíjajú náklady kampane a aj záujem voličov,“ zhodnotil analytik.

Na porovnanie, v posledných voľbách do Národnej rady parlamentné strany minuli necelých desať miliónov eur. Vtedy najviac vynaložil Smer, 3,3 mil. eur, a SDKÚ, 2,6 mil. eur.

Najväčšia strana Smer nechce teraz hovoriť o predbežných nákladoch s tým, že sumu bude vedieť konkretizovať až po skončení volieb. O peniazoch zatiaľ nehovorí ani SDKÚ. „Náklady na kampaň budú závisieť od toho, koľko dajú dohromady z osobných zdrojov kandidáti a členovia na volebnom členskom,“ odkázala SDKÚ. Konkrétne číslo neuviedlo ani KDH, rozpočet nemá ešte uzavretý.

Z ostatných strán zatiaľ najvyššiu sumu priznal Most – Híd, 200-tisíc eur. SaS má rozpočet 180-tisíc. Z toho 120-tisíc eur tvoria vlastné prostriedky strany a 60-tisíc eur je pôžička, ktorú strane poskytol líder kandidátky Ján Oravec. Hnutie Obyčajní ľudia prispeje na kampaň sumou 100-tisíc eur. Mimoparlamentná SMK dá 70-tisíc eur. Ďalšia mimoparlamentná strana Nova uviedla 100-tisíc eur. Podpredseda Novy a líder eurokandidátky Jozef Kollár povedal, že spomínanú sumu 100-tisíc investuje výlučne z vlastných peňazí z osobného účtu. Okrem straníckych peňazí aj ďalší kandidáti použijú vlastné peniaze. Napríklad Zsolt Simon, líder kandidátky Mostu – Híd, povedal, že do svojej osobnej kampane plánuje investovať 15-tisíc eur.

Počty bilbordov v kampani

  • KDH – 500
  • SDKÚ – 600
  • Most – Híd – 412
  • Obyčajní ľudia – 200
  • SaS – 300
  • SMK – 200
  • Nova – 500
  • Smer – neuviedol

Kandidáti na europoslancov si môžu vytvoriť transparentné účty v Slovenskej sporiteľni, aby verejnosť mala prehľad o darcoch a na čo peniaze využili. Zákon im však takúto povinnosť neurčuje. Strany rozhodnutie o otvorených účtoch nechávajú na samotných kandidátoch.

Bilbordy boli prvé, s ktorými strany vyšli. Má ich už SDKÚ či SaS. Všetky parlamentné strany i mimoparlamentná SMK a Nova aj uviedli, s akými počtami bilbordov počítajú. Bude ich spolu vyše 2 700. Len Smer odkázal, že z taktických dôvodov ich počet nebude špecifikovať.

Oficiálna kampaň sa začína v sobotu 3. mája a bude trvať tri týždne. Viaceré strany využijú na štart kampane oslavy 1. mája. Takmer všetky rozhodujúce strany plánujú mítingy vo väčších mestách po Slovensku. Posledné dva dni začne platiť volebné moratórium. Voľby sa uskutočnia v sobotu 24. mája.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #eurokampaň