Priebežné výsledky v eurovoľbách zrejme nezverejnia

Akým spôsobom a či vôbec sa budú zverejňovať priebežné výsledky hlasovania v májových voľbách do Európskeho parlamentu, zatiaľ nie je jasné. Podľa zákona o voľbách do Európskeho parlamentu Ústredná volebná komisia uverejní celkový, teda oficiálny výsledok volieb až po ukončení volieb v tom členskom štáte Európskej únie, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední.

24.04.2014 12:45
Európsky prlament, Štrasburg Foto: ,
Európsky prlament, Štrasburg
debata

Voľby pritom v jednotlivých štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája, konkrétne u nás sa uskutočnia v sobotu 24. mája. Priebežné, neoficiálne výsledky hlasovania vo voľbách tradične publikuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR na svojej webstránke a na špeciálnom volebnom webe.

Súhlas na ich publikovanie dáva pred voľbami Ústredná volebná komisia, ktorá o tomto zatiaľ nerozhodovala. Naposledy v roku 2009 ŠÚ SR priebežné neoficiálne výsledky sčítania hlasov nepublikoval. Zverejniť sa mohli až oficiálne výsledky a to až po uzavretí poslednej volebnej miestnosti v členských krajinách únie.

Slovensko má 333 kandidátov

Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov.

V nadchádzajúcich voľbách sa o priazeň voličov uchádza rekordný počet politických strán a koalícií. ÚVK zaregistrovala všetkých 29 podaných kandidačných listín. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien.

Májové eurovoľby vyjdú štát na približne 8,25 mil. eur. Ministerstvo vnútra minie na voľby zhruba 7,2 mil. eur a vyše milióna eur pôjde z rozpočtu Štatistického úradu SR.

Rezort vnútra použije peniaze najmä na náhrady mzdy členom volebných komisií a odmeny členov a zapisovateľov okrskových volebných komisií, ako aj na tlač volebných tlačív.

Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 www.elections2014.eu/sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #eurovoľby