Pre seniorov sú voľby samozrejmosťou

V zariadení pre seniorov na Piaristickej ulici v Trenčíne nemôže byť o nezáujme o voľby ani reči.

24.05.2014 10:51
debata (6)

O prenosnú volebnú urnu požiadalo 18 voličov, ktorí majú problémy s chôdzou. Mnohí z vyše 130 klientov tohto zariadenia však ide voliť priamo do okrskových volebných komisií v meste. Účasť na voľbách považuje za samozrejmosť 94-ročný Jozef Pleva, obyvateľ tohto zariadenia.

„Treba ísť voliť ľudí do európskeho parlamentu, aby sme tam mali rozumných ľudí. Ja rozhodne volím nezávislých kandidátov, aby neboli naviazaní na žiadnu politickú stranu. Podľa mňa by to mala byť samozrejmosť voliť poslancov do európskeho parlamentu, nielen do slovenského. Veď vidíte, že európsky parlament rozhoduje o všetkom, aj o nás,“ povedal Jozef Pleva. Libuša Krajmerová má 83 rokov a vraví, že ide voliť preto, aby sa do europarlamentu dostali mladí ľudia.

Medzi obyvateľmi trenčianskeho zariadenia pre... Foto: Milan Kráľ, Pravda
seniorka, referendum, Trenčín Medzi obyvateľmi trenčianskeho zariadenia pre seniorov na Piaristickej ulici v Trenčíne je už tradične veľký záujem o voľby. Archívna snímka zachytáva okamih, keď 105-ročná Mária Holoubková - Urbasiówna hlasovala v referende za vstup Slovenska do Európskej únie. Svoje áno pre úniu považovala za samozrejmosť, bola totiž typickou Európankou: rodom Poľka, väčšinu svojho života prežila na Slovensku vydatá za Čecha, akademického maliara Josefa Holubka. Do našej kultúrnej histórie sa zapísala ako priekopníčka slovenskej kinematografie a profesionálnej fotografie. Založila ateliér Foto Tatra a neskôr spoločnosť Tatrafilm, ktorá vyrobila vyše 40 dokumentárnych a hraných filmov. Narodila sa v predminulom storočí, prežila päť zmien režimov, fotografovala Masaryka a Beneša, Tisu aj Hlinku a žiadne voľby nevynechala. "Želám tejto republike veľa šťastia, aby sa tu ľuďom dobre žilo. Mňa sa to už týkať nebude, už som stará, ale vám mladším želám, nech za svoju prácu dostávate aj dobrý plat," povedala po hlasovaní v referende pani Holubková. O rok neskôr v tomto zariadení zomrela.

„Žijem v tejto republike, tak ma zaujíma, ako bude smerovať ďalej. Voľby do európskeho parlamentu sú dôležité, sme súčasťou Európskej únie, tak sa musíme na jej spravovaní podieľať. Slovensko potrebuje mať svojich zástupcov v europarlamente,“ dodal 82-ročný Štefan Koptík.

Pri každých voľbách prichádza odovzdať svoj hlas viac voličov zo staršej generácie ako z mladšej. Podľa politológa Miroslava Řádka je to paradox, že o budúcnosti mladých ľudí nerozhodujú oni sami, ale ich rodičia a starí rodičia. Na tento paradox má aj racionálne vysvetlenie.

„Starší občania majú návyk ešte z obdobia, keď existovala voličská povinnosť, naproti tomu mladí ľudia majú iné záujmy a politika nie je v ich priroritách. Ich voličské správanie sa bude postupom času meniť, čím budú starší, tým bude účasť na voľbách vyššia,“ vraví Miroslav Řádek.

Ladislav Pavlík, riaditeľ Sociálnych služieb v Trenčíne hovorí aj o iných dôvodoch, prečo majú starší ľudia väčší záujem o voľby ako voliči mladších vekových kategórií. Pri voľbách majú možnosť zapojiť sa do celospoločenského diania a o niečom rozhodovať. „Je to pre nich príležitosť byť spolutvorcami, získajú pocit, že sú tí, ktorí spolurozhodujú. A to sú veci, ktoré im v ich živote, ich veku a postavení chýbajú,“ povedal Pavlík.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #eurovoľby