V Banskej Bystrici spojili eurovoľby s mestskou anketou

Banskobystričania spojili voľby do europarlamentu s mestskou anketou. V nej dostali možnosť vyjadriť svoj názor na niektoré sporné investičné zámery mesta. Výsledky budú známe na budúci týždeň.

24.05.2014 18:57
Banská Bystrica, anketa Foto: ,
Banskobystričania spojili voľby do europarlamentu s anketou. V nej dostali možnosť vyjadriť svoj názor na niektoré sporné investičné zámery mesta.
debata

Obyvatelia mesta v ankete odpovedali na otázky, či súhlasia alebo nesúhlasia s vybudovaním hotela v areáli Pamätníka SNP, spustením pyrolýznej spaľovne na Graniari, výstavbou malej vodnej elektrárne v Iliaši či garáží na sídlisku Fončorda.

„Sú tam celkom slušné otázky. Ak nám záleží na našom meste, tak by sa tejto ankety mal zúčastniť každý. Určite je to dobrý nápad a mesto bude mať aspoň prehľad, čo si občania myslia,“ povedala Svetlana Kaduchová, ktorá sa pri anketárovi pristavila po tom, čo odvolila v eurovoľbách. Tých sa zúčastnila preto, že by chcela zmenu. „V prvom rade chcem niečo zmeniť aj pre Slovensko, hoci veľmi nesúhlasím s Európskou úniou, ale keď už sme v nej, tak aby tam boli tí správni ľudia,“ uviedla.

Pri anketovom stolíku vo vstupnej hale bývalej základnej školy na Tatranskej ulici na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová, v ktorej sa nachádza viacero volebných miestností, sa zastavil aj Jozef Motýľ. „Bol som si odvoliť, pretože považujem za dôležité, aby som aj ako občan Slovenska mal vplyv na celkové smerovanie Európy,“ hovorí a popri tom číta anketové otázky. „Takéto zisťovanie názorov občanov je veľmi prospešné, mesto a poslanci sa o to môžu oprieť. Mohli by to robiť aj častejšie a zamerať sa aj na ďalšie problémy, napríklad parkovanie,“ dodáva.

Do ankety sa mohli ľudia zapojiť na desiatich miestach, tri hodiny dopoludnia a tri popoludní do zhruba 18. hodiny. „Bolo niekoľko aj takých, čo nešli na eurovoľby, ale prišli len kvôli ankete,“ hovorí mestský poslanec Vladimír Pirošík, ktorý vyhlásenie ankety presadil v mestskom zastupiteľstve. „Mesto dlhodobo plánuje niektoré investičné zámery, ktoré sú vo verejnosti vnímané ako sporné, ľudia spisujú rôzne petície. Chceli sme využiť eurovoľby a dať im možnosť vyjadriť sa k tým najkontroverznejším v takomto minireferende,“ zdôvodnil.

Anketa, ktorá vyšla mesto na 105 eur, nie je právne záväzná, no podľa neho výstup z nej by mal byť podkladom pre rozhodovaciu činnosť. „Najväčším odborníkom na život v meste je obyvateľ mesta. Poslanci ani vedenie samosprávy nemôžu byť odtrhnutí od toho, čo si ľudia želajú. Očakávam, že to zoberú na zreteľ,“ dodal s tým, že v podobnom zisťovaní verejnej mienky chcú v budúcnosti pokračovať.

Do volebných miestností v škole na Tatranskej ulici sa počas dňa ľudia nehrnuli. Potvrdila to aj predsedníčka jednej z okrskových volebných komisií Jana Mesárkinová. „Veľmi slabá účasť. Ľudia chodili skôr zrána, ale od obeda sa tu sotva niekto objaví,“ zhodnotila okolo štvrtej popoludní. O druhé kolo župných či prezidentských volieb mali ľudia podľa nej podstatne väčší záujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby