PS/Spolu chcú uspieť aj vo voľbách do NR SR, Smer vidí dôvod na zamyslenie

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by mala vyhrať koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych odhadov politických strán po sčítaní všetkých okrskov.

26.05.2019 09:15 , aktualizované: 18:40
debata (280)
Foto: Pravda
graf eu volby

Podľa odhadov by koalícia PS – Spolu mohla mať 20,07 percenta. Druhý by mal skončiť Smer-SD so ziskom 15,69 percenta, tretia ĽSNS so ziskom 12,04 percenta. Nasleduje KDH s 9,67 percentami, SaS a jej odhadovaných 9,6 percenta. Do EP by sa ešte malo dostať OĽaNO s 5,24 percentami. Parlamentné SNS, Most-Híd a Sme rodina by nemali dosiahnuť ani päť percent.

Kiska: Mrzí ma len potvrdenie nárastu sily extrémistov

Už vo štvrtých voľbách po sebe (do vyšších územných celkov, komunálne, prezidentské a teraz eurovoľby) sa ukazuje, že ľudia si želajú zmenu. Prezident SR Andrej Kiska reagoval na neoficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) na sociálnej sieti. Zároveň doplnil, že ho mrzí len potvrdenie nárastu sily extrémistov.

Kiska zablahoželal víťaznej koalícii Progresívne Slovensko – Spolu. „Prekvapenie, ale víťazstvo nových ľudí v politike nad starými politickými matadormi je nielen inšpirujúce, ale aj veľmi potešujúce,“ poznamenal prezident.

Zároveň zagratuloval aj ostatným stranám, ktorým sa podarilo získať mandáty. „Mrzí ma len potvrdenie nárastu sily extrémistov,“ uviedol Kiska.

„Čakajú nás kľúčové parlamentné voľby, ktoré – pevne verím – prekreslia politickú mapu Slovenska v prospech demokratických síl,“ poznamenal prezident. Eurovoľby podľa neho ukázali nielen, že to ide, ale že ľudia si to veľmi želajú.

Pellegrini je rád, že sa nenaplnila hrozba veľmi nízkej účasti

Premiér Peter Pellegrini (Smer) je rád, že sa nenaplnila hrozba veľmi nízkej účasti na voľbách do europarlamentu. Rovnako, že si priestor nevydobyli najmä protieurópske sily s plánom zničiť úspešný európsky projekt. Šéf kabinetu to skonštatoval v reakcii na neoficiálne výsledky.

„Som veľmi rád že, už doterajšie informácie naznačujú, že tieto dve hrozby sa nenaplnili. Účasť síce nelámala rekordy, no voliť prišlo podstatne viac ľudí ako naposledy. A to považujem za úspech. Rovnako ma teší aj to, že dôveru voličov dostali predovšetkým proeurópske politické sily, ktorých hlavným cieľom je udržanie Slovenska v spoločnom európskom dome,“ povedal Pellegrini.

Čaputová: Slováci ukázali, že budúcnosť Európy im nie je ľahostajná

Nastupujúca prezidentka SR Zuzana Čaputová je hrdá na Slovensko. Podľa nej Slováci ukázali, že budúcnosť Európy im nie je ľahostajná. Uviedla to v reakcii na neoficiálne výsledky eurovolieb na svojom profile na sociálnej sieti.

„Zdá sa, že v europarlamente nás budú zastupovať najmä proeurópske politické sily. Šírenie strachu nikdy nebude riešením problémov,“ uviedla Čaputová. Zároveň sa poďakovala ľuďom, že prišli voliť.

PS/Spolu chcú uspieť aj vo voľbách do NR SR

Strany Progresívne Slovensko (PS) a Spolu si urobia všetko preto, aby sa ich víťazstvom skončili aj budúcoročné voľby do NR SR. Vyplýva to z vyjadrení lídrov koalície PS/Spolu Michala Trubana a Miroslava Beblavého. Tieto strany sa vo voľbách do Európskeho parlamentu spojili do koalície. „Zatiaľ je to neoficiálne, ale voľby sme vyhrali. Je to vďaka tomu, že sme sa dokázali spojiť a ponúknuť dobrý program, no najmä slušných a kvalitných kandidátov,“ napísal dnes ráno Truban na svoj facebookový profil. PS/Spolu tieto voľby podľa neoficiálnych výsledkov vyhrali so ziskom približne 20 percent. „Urobíme všetko pre to, aby takto dopadli aj parlamentné voľby,“ napísal Beblavý.

„Ďakujeme voličom za dôveru, teraz je na našich nových europoslankyniach a europoslancoch, aby ju od prvého dňa pretavili do poctivej práce za európske Slovensko. My ostatní budeme pokračovať v práci na zmene k lepšiemu tu, na Slovensku,“ pokračoval Truban.

Výsledky znamenajú pre Smer dôvod na zamyslenie

Neoficiálne čísla naznačujú, že mobilizácia vo veľkých mestách, predovšetkým v Bratislave, odsunula stranu Smer na druhú priečku v celkových číslach. Pre Smer to znamená dôvod na zamyslenie, ako viac odkomunikovať program strany v mestách a zároveň viac mobilizovať voličov na vidieku, aby o osude krajiny nerozhodovalo iba hlavné mesto. Píše to strana na svojom facebooku.

„Teší nás, že drvivú väčšinu hlasov dostali strany, ktoré chápu, že Európska únia je najlepšou alternatívou pre Slovensko a zárukou pokoja a prosperity pre slovenských občanov. Podľa našich predbežných analýz získala strana Smer-SD viac hlasov ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu," dodávajú.

Most-Híd: Rozhodnutie voličov rešpektujeme, pokračujeme na domácej pôde

Rozhodnutie voličov parlamentná strana Most-Híd rešpektuje. Strana to uviedla na svojom profile na sociálnej sieti v reakcii na neoficiálne výsledky eurovolieb, podľa ktorých by nemala získať ani päť percent hlasov. Zároveň Most-Híd uviedol, že pokračuje na domácej pôde v prospech Slovenska aj Európskej únie.

„Účasť v porovnaní s účasťou pred piatimi rokmi sa síce zvýšila, ale 80 percent voličov sa aj včera rozhodlo neovplyvniť chod európskych dejín. Ale smerovanie Únie ovplyvnia aj oni,“ uvádza sa vo vyjadrení strany. Svoj názor podľa Mosta-Híd nevyjadrili a „poskytli priestor aj tým, ktorí našu krajinu chcú vyviesť zo spoločenstva, vďaka ktorému sa aj na Slovensku žije lepšie, slobodnejšie a v mieri“.

„Most-Híd je proeurópska strana, jej europoslanec József Nagy v predchádzajúcom období dosiahol vynikajúce výsledky. Vďaka nemu menšinové právne minimum je už na stole Európskej komisie,“ pripomenula strana s tým, že Nagy už nedostal ďalší mandát na to, aby mohol pokračovať v práci v oblasti ochrany práv menšín.

Predseda strany Béla Bugár voličom poďakoval. "Mrzí ma, že Maďari žijúci na Slovensku prišli o svojich zástupcov v EP. Je to škoda, lebo niektoré veci za nás nikto iný neurobí, napísal Bugár na sociálnej sieti.

SNS: Politika nie je o polarizácii

SNS v reakcii na neoficiálne výsledky eurovolieb uviedla, že výsledky rešpektuje a ďakuje za každý hlas.

„Je nám ľúto, že voliči národne a vlastenecky cítiaci uverili ĽSNS a ich hlas prepadne. Čas ukáže, že pán Kotleba v gardistickej uniforme len ublíži slovenskej národnej politike doma aj v zahraničí. Politika a svet nie sú o polarizácii a extrémizme. Žiaľ sme svedkami, že sa to deje naľavo aj napravo, čo je zlá správa pre Slovensko do budúcna,“ uviedla SNS v stanovisku.

SaS chce výsledky analyzovať

Strana SaS sa vo svojom stanovisku poďakovala všetkým voličom, ktorí prišli voliť a najmä tým, ktorí volili práve liberálov.

„Náš realistický odhad hovoril, že získame dva mandáty, čo sa aj stalo. Ale sme ďaleko od toho povedať, že toto je úspech. Výsledky si musíme zanalyzovať v prvom rade v strane a zariadiť sa podľa toho,“ uvádza SaS v stanovisku.

Kresťanskí demokrati sú podľa Hlinu dôležití pre zmenu na Slovensku

Kresťanskodemo­kratické hnutie vo voľbách do Európskeho parlamentu ukázalo, že je dôležitou časťou kostry systému parlamentnej demokracie. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu KDH Alojza Hlinu. Ako ďalej uviedol na svojom facebookovom profile, kresťanskí demokrati sú dôležití a sú dôležití pre zmenu, ktorá na Slovensko musí prísť.

„Pár dní oddýchneme a smerujeme do parlamentného zápasu. A budeme zápasiť húževnato, vytrvalo,“ napísal Hlina na margo neoficiálnych výsledkov eurovolieb.

Pre slovenských voličov boli eurovoľby vzdialené, mieni Sme rodina

Hnutie Sme rodina si myslí, že pre slovenských voličov boli voľby do Európskeho parlamentu (EP) príliš vzdialené. Zároveň však ich výsledok rešpektuje a hlasy voličov si váži.

„Vážime si tento prejav podpory a dôvery a naše hnutie neprestane pracovať na realizácii svojho programu, ktorého nosným pilierom ostáva pomoc bežným ľuďom. Ukázalo sa však, že pre slovenských voličov, ktorí musia často riešiť existenčné problémy, boli tieto voľby príliš vzdialené, o čom svedčí aj nízka volebná účasť,“ komentovala strana výsledok.

Podľa odhadov, ktoré zverejnil líder OĽaNO Igor Matovič po sčítaní 95 percent okrskov, by PS-Spolu mohli získať štyri mandáty, Smer tri, ĽSNS dva, rovnako dva KDH, SaS jeden plus jeden po brexite a OĽaNO jeden mandát.

Odhady predpokladajú, že na Slovensku v eurovoľbách volilo okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent. Oficiálne výsledky volieb do EP zverejnia v nedeľu 26. mája o 23.00 h. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko si volilo 14 europoslancov.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby 2019