Firma MäsoSpiš už opäť začala vyrábať

Spoločnosť MäsoSpiš už začala so skúšobnou výrobou mäsových výrobkov. "Cez víkend sme odoslali do laboratória vzorky zo všetkých výrobkov a všetky boli negatívne na prítomnosť baktérie listeria," informoval riaditeľ spoločnosti Marián Užák. Negatívne boli aj stery zo všetkých miest, ktoré prichádzajú do kontaktu so spracovávanou surovinou.

14.04.2008 12:06
Liptovská saláma, listerióza, mäso Foto:
Ilustračné foto
debata

„Opatrenia, ktoré sme urobili, boli pravdepodobne účinné,“ doplnil M. Užák. Potvrdil to aj riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Spišskej Novej Vsi Peter Kochan. „Výsledky máme zatiaľ potvrdené len telefonicky, najneskôr v utorok ich budeme mať aj písomne,“ povedal P. Kochan.

Tento týždeň bude podľa Kochana MäsoSpiš pracovať v skúšobnom režime. Celá výroba sa bude naďalej vzorkovať a odosielať na laboratórne vyšetrenie. „Chceme mať istotu, že všetko je v poriadku,“ doplnil.  Až po opakovaných negatívnych vyšetreniach povolia veterinári štandardnú prevádzku. Po potvrdení negatívnych výsledkov vo všetkých vzorkách sa do predaja pustia aj výrobky vyrobené v testovacej prevádzke.

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Spišskej Novej Vsi zatvorila prevádzku MäsoSpiš vo štvrtok pre opakovaný výskyt baktérie listeria monocytogenes, tentoraz v Liptovskej saláme. Počas veľkonočných sviatkov veterinári objavili listeriu v Moravskom údenom mäse. Keďže išlo už o druhý výskyt baktérie u iného výrobku, veterinári zastavili výrobu mäsových výrobkov až do vykonania nariadených opatrení. Spoločnosť MäsoSpiš musela okrem iného mechanicky vyčistiť, dezinfikovať a deratizovať celú prevádzku.

debata chyba