Budú mať desiatky tisíc dôchodcov vyššie penzie? SNS volá po zmene, bude to však drahé

Kedy stúpne minimálna mzda na takmer tisíc eur? Na podpore výrazného rastu najnižších platov sa zatiaľ v koalícii nedohodli. SNS na čele s Andrejom Dankom totiž vyrukovala s vlastnou podmienkou, po ktorej splnení chce návrh z dielne ministerstva práce a sociálnych vecí podporiť. Národniari volajú po tom, aby sa zmenil výpočet minimálnych dôchodkov. To by znamenalo, že desiatky tisíc penzistov by dostávali viac peňazí ako doteraz. Podľa odborníkov to môže štátnu kasu stáť stovky miliónov eur navyše.

27.03.2024 05:00
Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba, Andrej... Foto:
Na snímke v popredí podpredseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko.
debata (101)
Minister práce Erik Tomáš hovorí o dôchodkoch v roku 2024.
Video
Zdroj: TV Pravda

SNS teraz navrhuje zmenu, podľa ktorej by sa mal najnižší dôchodok v systéme začať počítať inak, ako je to nastavené teraz. „SNS podporí návrh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, aby 60 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve bola minimálna mzda len za podmienky, že koaliční partneri odsúhlasia opätovné zavedenie minimálneho dôchodku vo výške 33 percent priemernej mzdy v hospodárstve,“ konkretizovali národniari svoju požiadavku. Strana zároveň tvrdí, že ak by ich koaliční partneri pri rokovaniach o tejto téme obišli, v parlamente predloží vlastný návrh na zvyšovanie minimálnych penzií.

Ak by zmeny napokon prešli, dotkli by sa približne 60-tisíc dôchodcov. Zároveň by mohli výrazne zaťažiť dôchodkový systém, čo by mohlo znamenať, že sa zvráti jeden z míľnikov Plánu obnovy, ktorý si za svoj cieľ určuje zlepšenie udržateľnosti tohto systému.

dôchodcovia, seniori, laptop, dane, manželia Čítajte viac Slovensko starne rýchlo, čakajú nás preto problémy. Na dôchodky dávame čoraz viac peňazí

Systém sa menil viackrát

V prípade, že koaliční partneri ustúpia požiadavke SNS, nebude to prvýkrát, keď by sa systém minimálnych dôchodkov menil. V roku 2020, teda takmer päť rokov od zavedenia tejto dávky, bola suma najnižších dôchodkov naviazaná na priemernú mzdu spred dvoch rokov. Zmena nastala tesne pred parlamentnými voľbami, po ktorých do premiérskeho kresla zasadol Igor Matovič (Slovensko, vtedy OĽaNO).

Ako sa počíta najnižší dôchodok

Aktuálne platí, že výška minimálneho dôchodku je naviazaná na sumu životného minima, ktorého hranica je v roku 2024 nastavená na 268,88 eura pre jednu dospelú osobu. Ako teda na základe tejto sumy vypočítame minimálny dôchodok? Jeho výška je závislá od počtu rokov, počas ktorých si človek odvádza peniaze na dôchodkové poistenie. Zároveň platí, že spolu s tým, ako sa zvyšujú sumy životného minima, zvyšuje sa aj minimálny dôchodok.

V praxi to znamená, že čím dlhšie ste si poistenie platili, tým vyšší násobok životného minima každý mesiac ako dôchodca dostanete. Ak ste si odvádzali peniaze na dôchodkové poistenie 30 rokov, násobok životného minima bude v tomto prípade 1,45. Suma 268,88 eura (životné minimum) sa tak vynásobí koeficientom 1,45, čo je 389,90 eura. Ide zároveň o najnižšiu mesačnú sumu minimálneho dôchodku.

Ak ste si na dôchodok sporili 65 rokov, koeficient životného minima bude v tomto prípade 2,92 (268,88 × 2,92) a váš minimálny mesačný dôchodok v čistom, keďže dôchodky sa na Slovensku nezdaňujú, bude 786,50 eura. To je zároveň aj najvyšší minimálny dôchodok, ktorý môže človek dostať v roku 2024.

Zatiaľ čo dovtedy boli minimálne dôchodky naviazané na výšku životného minima, končiaca Pellegriniho vláda presadila, aby sa počítali ako 33 percent z priemernej mzdy spred dvoch rokov za prvých 30 rokov dôchodkového poistenia. Za každý ďalší rok poistenia od 31. do 39. roku sa výška minimálneho dôchodku zvýšila o 2 percentá a od 40. roku za každý ďalší rok poistenia o 3 percentá sumy životného minima.

Erik Tomáš Čítajte viac Rodičovský dôchodok v roku 2025: Už je známa suma, koľko dostanú dôchodcovia po novom

Práve Matovičova vláda bola pritom pre ďalší osud minimálnych dôchodkov kľúčová. Koncom roka 2020 totiž rozhodla, že najnižšie penzie boli zmrazené a pevne nastavené na základe počtu rokov dôchodkového poistenia. Ak bol niekto dôchodkovo poistený 30 rokov, mesačne dostal 334 eur. Ak bol poistený 48 rokov, dostal takmer 429 eur. Dôchodky boli zmrazené od roku 2020 až do 1. júla 2023.

Rozmrazené a znova naviazané na sumu životného minima, tak, ako to bolo pôvodne a ako je to nastavené aj teraz, boli minimálne penzie až za úradníckej vlády Ľudovíta Ódora v roku 2023. Stalo sa tak však na základe návrhu zákona, s ktorým prišli poslanci vtedy mimoparlamentnej strany Hlas, ktorí v Národnej rade zasadali po oddelení sa od strany Smer.

Návrat výpočtu do roku 2020, ktorý navrhuje SNS, by však teraz mohol mať nezanedbateľný dosah na verejné financie. „Návrh sme tiež zaregistrovali, ale zatiaľ to nie je v konkrétnej podobe, aby sme vedeli vyčísliť náklady. Podobný systém v minulosti však bol nákladnejší o stovky miliónov eur,“ povedal pre Pravdu člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Minimálny dôchodok nedostane každý

Ak by zmeny, po ktorých SNS volá, napokon prešli, minimálne dôchodky by sa zrejme naviazali na sumu priemernej mzdy spred dvoch rokov tak, ako to na krátku dobu platilo v roku 2020. „Teda zvyšovali by sa výrazne výhodnejšie, ako riadne starobné dôchodky. To by sa určite páčilo poberateľom minimálnych dôchodkov, ktorí ich poberajú z dôvodu, lebo mali počas aktívneho pracovného života nízke príjmy a platili nízke odvody,“ priblížil pre Pravdu analytik a bývalý minister práce Jozef Mihál.

Erik Tomáš Čítajte viac Veľká analýza 13. dôchodkov: pomôžu štyrom rodinám z desiatich

Šuster v tejto súvislosti ozrejmil, že zatiaľ čo bežné dôchodky obsahujú princíp zásluhovosti aj solidarity, minimálne dôchodky by mali mať iba solidárny charakter. „Samotný názov minimálny dôchodok naznačuje, že má ísť o minimálnu príjmovú hranicu pre všetkých dôchodcov. Takisto diskusia pri jeho zavádzaní hovorila o tom, že nechceme mať dôchodcov s mimoriadne nízkymi príjmami, že pre spoločnosť je neakceptovateľné, aké nízke sú niektoré dôchodky,“ hovorí odborník.

Šuster však dodal, že napokon bol v rámci výpočtu minimálneho dôchodku zavedený systém, ktorý mechanizmus solidarity opúšťa a vnáša doň zásluhovosť. Platí tak, že ľudia, ktorí si na dôchodok odvádzali 15 až 29 rokov, na túto dávku nárok nemajú a skutočne minimálny dôchodok dostanú až tí, ktorí odpracovali aspoň 30 rokov. „Neviem pochopiť, prečo si myslíme, že človek, ktorý odpracoval iba 14 rokov, môže vyžiť z dávky v hmotnej núdzi 85 eur, človek, ktorý odpracoval 29 rokov, môže vyžiť z dôchodku 200 eur, ale ten, kto odpracoval 30 rokov, už má mať aspoň 390 eur,“ dodal v tejto súvislosti analytik.

Podľa Šustera by bolo logické, ak by štát namiesto dôchodcovskej dávky radšej stanovil sociálnu dávku, ktorá by dôchodok dorovnala po konkrétnu minimálnu sumu. Nárok na túto dávku by podľa neho nemal byť závislý od počtu odpracovaných ro­kov.

Je však nutné pripomenúť, že zatiaľ nie je úplne jasné, ako by mal konkrétny návrh legislatívnych zmien vyzerať. To potvrdzuje aj strana Hlas, pod ktorú ministerstvo práce a sociálnych vecí spadá. „Návrh SNS je nový, budeme o ňom rokovať na koaličnej rade,“ vyhlásila v tejto súvislosti druhá najväčšia koaličná strana.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Od 18 eur zhruba po 36 eur mesačne. Prečo sú dôchodky z druhého piliera také nízke

Brigita Schmögnerová, ktorá pôsobila ako ministerka financií počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 až 2002, napriek absencii detailov návrhu hovorí, že náhrada životného minima priemernou mzdou je možná. „Výsledný minimálny dôchodok by mal byť naďalej závislý od počtu odpracovaných rokov, podľa ktorého by sa určoval koeficient (násobok odpracovaných rokov). Kľúčová by bola úroveň uvedeného koeficientu. Pri úrovni koeficientu 1 by napríklad v roku 2026 (a predpokladanej výške mzdy dva roky dozadu, ako sa uvažuje pri určovaní minimálnej mzdy) by minimálny dôchodok dosiahol 532,96 eur, čo zodpovedá dnes minimálnemu dôchodku pri odpracovaní necelých 50 rokov,“ priblížila bývalá ministerka.

Podľa Schmögnerovej by prechod na výpočet na základe priemernej mzdy mal svoje opodstatnenie. Tvrdí, že by to mohlo posilniť závislosť minimálneho dôchodku od vývoja priemernej mzdy. „Dnešné naviazanie na životné minimum má nežiaducu konotáciu – dôchodok iba na holé prežitie,“ hovorí expolitička.

Čo bude so životným minimom?

Znovuzavedenie výpočtu z roku 2020 by znamenalo, že by sa minimálne dôchodky počítali podobne, ako je to pri najnižších mzdách v hospodárstve. Práve zvyšovanie minimálnych miezd z aktuálnych 57 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov na 60 percent, o ktorých chce SNS rokovať spolu s minimálnymi penziami, patrí k hlavným témam vlády na čele s Robertom Ficom (Smer).

Zvýšenie platov pre takmer 200-tisíc ľudí nad rámec aktuálneho automatu je pritom súčasťou samotného Programového vyhlásenia vlády. Ak by novela zákona, ktorá zvýši minimálne platy, prešla ešte tento rok, tak ako sľúbil minister Tomáš, najmenej zarábajúci zamestnanci v hospodárstve by mohli v roku 2027 dostávať až 970 eur.

Minimálne mzdy však nie sú jedinou témou, ktorú vláda po svojom nástupe otvorila. Zaviazala sa totiž, že hranicu životného minima, ktoré teraz nedosahuje ani 270 eur, zvýši.

Minister Tomáš totiž ešte pred požiadavkou zo strany SNS dôchodcom sľúbil, že sa minimálne penzie budú zvyšovať spolu s tým, ako bude známa nová výška životného minima. Koaličné strany podľa Programového vyhlásenia vlády chcú, aby suma životného minima „skutočne zodpovedala minimálnym výdavkom na základné životné potreby v modernej európskej spoločnosti“.

Na to, že to teraz tak nie je a životné minimum nezodpovedá tomu, ako sa vyvíjajú náklady na život ľudí, upozorňuje okrem iných aj Schmögnerová. Exministerka tvrdí, že by „malo prejsť zásadnejším prehodnotením“.

kalendár, peniaze, hotovosť Čítajte viac Aký bude rok 2024 z pohľadu dôchodkového sporenia? Niektorí ľudia si dobre zarobili

Úprava životného minima a dávky v hmotnej núdzi by mohla pomôcť aj s tým, ako sú teraz nastavané a ako sa vyplácajú minimálne penzie. „Napríklad môže byť stanovené iné, vyššie životné minimum aj dávka v hmotnej núdzi pre ľudí v dôchodkovom veku. To by bolo aj celkom logické, keďže ľudia v dôchodkovom veku by sa už nemali podieľať a privyrábať si napríklad na aktivačných prácach – na rozdiel od iných ľudí v hmotnej núdzi, ktorí sú v produktívnom veku,“ uzatvára Šuster.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Dôchodcovia #minimálne dôchodky