Grécko musí škrtnúť polovicu dlhov, aby sa postavilo na nohy

Experti Európskej únie sa domnievajú, že Grécko sa nevyhne štátnemu bankrotu. Ak sa má dostať z ekonomického marazmu, bude musieť škrtnúť 40 až 50 percent svojich dlhov. Napísal to nemecký týždenník Die Zeit.

14.04.2011 07:37
dedenie, dedičstvo, mince, peniaze, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Negatívnejšie hodnotí vyhliadky Grécka medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's, podľa ktorej by mohlo byť na odpis možno až 70 percent gréckych dlhov.

Týždenník sa odvoláva na zdroje v EÚ, upozorňuje však, že zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie v tom zmysle, či má Grécko vyhlásiť štátny bankrot, ale niekoľko možností už sa vraj zvažuje. Je medzi nimi aj menej radikálne riešenie, ktoré by zahŕňalo predĺženie splatnosti záväzkov.

Šéf oddelenia štátnych ratingov v agentúre Standard & Poor's Moritz Krämer však v rozhovore s magazínom povedal, že Grécko bude možno musieť zmazať 50 až 70 percent dlhu a predĺženie splatnosti dlhopisov krajine neprinesie takú úľavu, akú potrebuje.

„My si myslíme, že (reštrukturali­zácia) má význam iba vtedy, ak dlh znížite na udržateľnú úroveň,“ povedal Krämer. Prijať zásadné dôsledky takéhoto kroku z hľadiska prístupu na trh a finančných nákladov podľa neho v takejto situácii nedáva veľký zmysel. Ak by sa celkové zadlženie znížilo z približne 160 na približne 130 percent hrubého domáceho produktu, pre Grécko by sa tým asi veľa nezmenilo.

Grécka vláda chce v piatok predstaviť nový fiškálnej a privatizačný plán v snahe presvedčiť investorov, že je Grécko schopné plniť podmienky, na ktorých sa dohodlo s EÚ a Medzinárodným menovým fondom. Od nich v máji minulého roka Atény prijali záchranný úver v objeme 110 miliárd eur. Vláda sa chce tiež vyhnúť situácii, keď by investorov musela žiadať, aby pristúpili na určité zmeny. Tie by mohli zahŕňať nižšie splátky dlhu alebo odklad splatnosti.

Minister financií Jorgos Papaconstantinou ubezpečil, že vláda nemá v úmysle reštrukturalizovať dlh. Takým krokom by si podľa neho vláda na dlhú dobu zavrela dvere na finančné trhy, čo by ekonomiku Grécka zrejme poškodilo ešte viac.

4 debata chyba