Peniaze z privatizácie skončia možno na juhu Európy

Peniaze z privatizácie slovenských podnikov skončia možno v Španielsku či Taliansku.

16.04.2011 08:18
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (24)

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) totiž tento týždeň navrhol, aby sa výnos z budúcej privatizácie použil na vklad Slovenska do nového eurovalu. Slovensko má do systému po roku 2013 vkladať postupne až 660 miliónov eur. Nový euroval má slúžiť na záchranu zadlžených krajín. Po záchrane Grécka, Írska a aktuálne zvažovanej pomoci pre Portugalsko sa najčastejšie ako ďalší možní kandidáti na pomoc spomínajú Španieli a Taliani.

Miklošov návrh ihneď podrobili kritike iné vládne strany. KDH presadzuje, aby sa peniaze z privatizácie použili na ozdravenie nemocníc. Most má ďalšie predstavy a SaS nevylučuje, že nepodporí účasť Slovenska v eurovale. Strana Richarda Sulíka zároveň navrhuje, aby sa výnos z privatizácie použil na dôchodkovú reformu či splácanie štátnych dlhov.

Slovensko sa v rámci existujúceho eurovalu už zaručilo za pomoc pre Írsko do výšky 319 miliónov eur. O túto sumu by sa zdvihol dlh Slovenska v prípade, že by Íri nevedeli úver splácať. Podobné problémy sa už vyskytli pri Grécku, ktorému slovenská pravicová vláda napriek prísľubu predchádzajúceho kabinetu odmietla poskytnúť 800 miliónov eur. Teraz únia zvažuje, že časť pôžičky Grékom odpustí.

Írom, Portugalcom a ďalším krajinám už Slovensko v rámci ochrany eura pomáhať ide, aj keď Mikloš pred voľbami naznačoval, že lepšie by bolo európsku menu nechať padnúť. V rámci privatizácie plánuje vláda predať podiely v teplárňach, železničnom Cargu, Slovak Telekome a ďalších firmách a získať by sa tak mohla až miliarda eur.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba