Trhy strieľajú na nový cieľ. Španielsko môže položiť eurozónu

Výnosy desaťročných španielskych dlhopisov v stredu ráno vystúpili na historický rekord. Informuje o tom analytický internetový server Eurointelligence. Dlhová kríza sa tak začína šíriť aj do kriticky dôležitej krajiny, hoci únijný prezident Herman Van Rompuy ešte pred niekoľkými dňami tvrdil, že Španielsko je mimo nebezpečenstva nákazy.

19.04.2011 09:42
peniaze, euro, bankovky, eurá, úver, hotovosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Ekonómovia dlhodobo upozorňujú, že Španielsko je na záchranu príliš veľké, na rozdiel od Grécka, Írska či Portugalska. Prehĺbenie jeho problémov by tak teoreticky mohlo znamenať rozpad eurozóny a koniec európskej jednotnej meny. Agentúra Reuters dokonca cituje niekoľko analytikov, ktorí očakávajú, že eurozónu začnú v dohľadnej dobe opúšťať jednotlivé členské štáty.

Za zhoršením súčasnej situácie stojí predovšetkým šírenie obáv z prípadnej reštrukturalizácie gréckeho dlhu, ktorá môže ohroziť niektoré banky a štáty eurozóny by prišli o časť peňazí, ktoré Grékom poskytli ako pomoc. Spready, teda percentuálny rozdiel oproti nemeckým dlhopisom, v prípade Španielska vzrástli ráno až na 2,356 percenta. Celkový výnos sa tak pohybuje okolo 5,6 percenta a náklady na správu štátneho dlhu krajiny citeľne rastú.

4 debata chyba