Českému miliardárovi Kellnerovi hrozí v Grécku obrovská strata

Pol roka po vstupe do štvrtej najväčšej banky v Grécku manažéri českej investičnej spoločnosti PPF zvažujú, že investíciu za zhruba 65 miliónov eur odpíšu. V hre je aj opačný variant, podľa ktorého by sa PPF, ovládaná najbohatším Čechom Petrom Kellnerom, zúčastnila navyšovania kapitálu v banke, a tým by mohla výrazne zvýšiť svoj akciový podiel zo súčasných 5,72 percenta. Píšu to utorňajšie Hospodářské noviny (HN).

01.11.2011 08:19 , aktualizované: 10:40
Peniaze, euro, mena Foto:
Ilustračné foto
debata

„V tejto chvíli nie je jasné, ktorý variant zvíťazí. O tom sa stále debatuje,“ povedal HN zdroj z PPF. Oficiálne sa PPF nechce o gréckej investícii vyjadrovať. „Platí, že Grécko je stále významnou investičnou príležitosťou a náš podiel v Piraeus Bank je noha vo dverách, ktorými sme schopní túto príležitosť zblízka sledovať,“ povedal HN hovorca PPF Milan Tománek.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Od apríla stratili akcie Piraeus Bank viac ako 75 percent svojej hodnoty. Pred pol rokom bola cena jednej akcie 1,03 eura, v pondelok to bolo 22 centov. Trhová kapitalizácia banky tak klesla na 248 miliónov eur. To oceňuje podiel PPF podľa HN na zhruba 14 miliónov eur. Ešte tento rok v apríli ju pritom kúpa 2,1 percenta akcií Piraeus Bank vyšla na zhruba 24 miliónov eur, píše denník.

Grécky premiér Jorgos Papandreou minulý týždeň oznámil, že vláda zrejme nakúpi akcie niektorých súkromných bánk. Na to má pripravených približne 30 miliárd eur, ktoré by mali ísť na stabilizáciu bankového sektora.

Šesť najväčších gréckych bánk, medzi ktoré sa zaraďuje aj Piraeus Bank, má v rukách aktíva v hodnote 380 miliárd eur a ich kombinovaná trhová hodnota teraz dosahuje 3,5 miliardy eur, uviedli HN.

Piraeus Bank je jednou z dvoch gréckych bánk, ktoré budú podľa analytika Deutsche Bank Dimitrisa Giannoulise potrebovať najviac nového kapitálu. Šéf Piraeus Bank Michalis Sallas už v polovici októbra varoval, že práve grécke banky a penzijné fondy stratia najviac peňazí, ak budú držitelia gréckych dlhopisov nútení odpísať polovicu ich hodnoty.

Na tomto riešení sa minulý týždeň zhodli lídri EÚ. Keby sa PPF navyšovanie kapitálu v banke nezúčastnila, jej podiel by sa významne zriedil.

debata chyba