Maďarsku bankrot nehrozí, priznáva Fidesz. Uťahovanie opaskov áno

Maďarsku bankrot nehrozí, budú však potrebné ďalšie škrty. Hovoriť o gréckej ceste, ako to robili niektorí predstavitelia Fideszu, bolo prehnané.

05.06.2010 19:25
Budapešť, Maďarsko Foto:
Budapešť, Maďarsko
debata (13)

Maďarská vláda chce splniť tohtoročný plán rozpočtového deficitu dohodnutého s Medzinárodným menovým fondom a Európskou úniou, bude však musieť prikročiť k ďalším úsporám. Uviedol to štátny tajomník Mihály Varga, ktorý v sobotu predstavil výsledky skúmania stavu ekonomiky a rozpočtu po nástupe novej vlády pravého stredu.

Ostatné vyjadrenia niektorých vládnych predstaviteľov, podľa ktorého hrozí Maďarsku bankrot a ktoré spôsobili paniku na trhoch, označil Varga Za „prehnané“ a „nešťastné“. S týmto hodnotením súhlasil aj európsky komisár pre menu a ekonomiku Olli Rehn.

Vláda Fideszu chce dodržať tohtoročný plánovaný schodok rozpočtu na úrovni 3,8 percenta HDP, podľa Vargu však treba rýchlo spraviť akčný plán, ktorý to zabezpečí. Varga tento týždeň naznačil, že bez dodatočných krokov by deficit v tomto roku mohol stúpnuť až na 7,5 percenta HDP. V sobotu uviedol, že čísla v súčasnom rozpočte nie sú reálne a bez hlbokých zmien nebude možné cieľ splniť.

Vargove slová však dali za pravdu analytikom, ktorí vyjadrenia o Grécku chápali ako politickú hru, ktorá má verejnosť pripraviť a zmieriť s ďalším škrtaním.

„Tieto vyjadrenia (o Grécku) sú prehnané. Ak ich predniesol niektorý z kolegov, je to nešťastné. Musím povedať, že situácia je konsolidovaná a plánovaný deficit je dosiahnuteľný, hoci pre jeho dosiahnutie musí vláda urobiť ďalšie opatrenia,“ povedal Varga na opakovanú otázku novinárov, či je Maďarsko naozaj na pokraji bankrotu.

Proti vyjadreniam o bankrote Maďarska sa v sobotu dôrazne postavil aj eurokomisár Olli Rehn, ktorý poukázal na to, že krajina v posledných rokoch urobila v oblasti konsolidácie verejných financií veľký pokrok.

„Maďarská ekonomika je teraz na ceste k oživeniu… Akékoľvek reči o fiškálnej alebo dlhovej insolvencii v Maďarsku sú preto vysoko prehnané,“ povedal Rehn.

13 debata chyba