Obce chcú viac napojení na diaľnicu

Nový úsek rýchlostnej cesty R1 pri Nitre nazývaný PR1BINA jedným vodičom pridal na komforte a druhým ubral. Tešia sa cezpoľní šoféri, ktorí potrebujú cez Nitru len "preletieť". Ľudia z okolitých obcí však krútia nespokojne hlavou. Stavitelia diaľnice na nich vraj zabudli, postavili málo prípojok na diaľnicu a sťažili im tak dochádzanie za prácou či k lekárom do krajského mesta.

17.10.2012 06:00
Kasana Foto:
Podľa Antona Kasanu by dobudovanie prípojky na rýchlostnú cestu nestálo veľa.
debata (5)

Dodatočné napojenie na diaľnicu by chceli najmä obyvatelia obcí Lehota, Veľké Zálužie a nitrianskych mestských častí Kynek a Mlynárce. Tu došlo k paradoxnej situácii. Prípojka je už dávno postavená, na dokončenie chýba možno päť metrov asfaltu. Namiesto toho tu diaľničiari osadili plot.

Na ministerstve viackrát lobovalo mesto Nitra, no bez úspechu. „Tak sme nedávno napísali list priamo ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi. Odpísal nám, že sa to kvôli bezpečnostným normám nemôže postaviť. Podľa zákona však normy nie sú záväzné, majú len odporúčací charakter,“ mienil Anton Kasana, obyvateľ Lehoty, ktorý v tejto veci zastupuje nespokojných vodičov.

Pre chýbajúcu prípojku sa všetky autá v tomto smere tlačia na starej rozbitej ceste a spôsobujú zápchy v západnej časti Nitry. „Množia sa nám sťažnosti na plynulosť premávky v Kyneku a v Mlynárciach. Na križovatkách sa tvoria kolóny,“ potvrdil dopravný inžinier Andrej Sitkey.

Podľa starostu Lehoty Pavla Zaujeca ľudia nežiadajú od štátu miliónovú investíciu, dokonca ani desaťtisícovú. „Podľa môjho názoru s tým môžu byť spojené náklady vo výške niekoľkých tisíc eur.“

Ministerstvo dopravy viackrát zopakovalo názor, že nevidí dôvod na priame napojenie Lehoty na rýchlostnú cestu R1. „Dopravná intenzita tu nie je taká vysoká. Príliš veľa pripojení spomaľuje dopravu na rýchlocestách a znižuje bezpečnosť,“ uviedol hovorca Martin Kóňa.

Mestu Nitra chýba ešte jedno pripojenie na rýchlostnú cestu R1, a to blízko výstaviska Agrokomplex. „Novým pripojením by sa centrum odľahčilo. Neslúžilo by len návštevníkom, ale každému šoférovi v Nitre,“ načrtol Sitkey. Podľa hovoru Kóňu by to bolo neefektívne, drahé a komplikované riešenie. Dočasne zhustené ulice môže podľa ministerstva vyriešiť lepšia organizácia dopravy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba