Fico straší ľudí v druhom pilieri. Pre peniaze

ANALÝZA: Keď zasadá parlament, občania majú dôvod báť sa o svoj majetok. Tak znie starý vtip z deväťdesiatych rokov. Časy sa odvtedy predsa len trochu zmenili. Koalícia je dnes o čosi ústretovejšia, a tak si úspory ľudí neberie rovno. Novela zákona o starobnom sporení, ktorú majú poslanci schváliť na prebiehajúcej schôdzi, dáva na výber.

24.10.2008 16:12
2. pilier, Lesyk Foto:
Druhý pilier očami Alana Lesyka.
debata

Počas sedem a pol mesiaca sa môžu ľudia rozhodnúť, či svoje úspory nechajú v súkromnom dôchodkovom pilieri, alebo ich presunú štátnej Sociálnej poisťovni.

Fakt, že predseda vlády nemá DSS a súkromné sporenie v obľube, musí byť jasný aj podpriemernému pozorovateľovi. Pomaly neprejde týždeň, aby na ich adresu nepovedal niečo negatívne. Čo by samo o sebe nemuselo byť zlé, ak… ak by jeho vyjadrenia mali reálny základ. Ak by neboli ideologicky zaslepené a zavádzajúce.

Nebezpečné riziká
V čase, keď Ficova vláda otvárala druhý pilier po prvý raz, jej predseda argumentoval tým, že chce dať zodpovednosť do rúk ľuďom. Aby sa rozhodli. Aké milé… Lenže práve súkromné sporenie je to, čo presunulo zodpovednosť za budúce dôchodky z pliec štátu na jednotlivca. Keď aj niekto prijme myšlienkovú niť premiéra, musí sa pýtať: ,,Prečo chce Fico možnosť rozhodnúť sa ľuďom po polroku vziať?

V septembri premiér oznámil zámer otvoriť druhý pilier opäť. Sporitelia mohli z jeho úst počuť: „Dávame priestor klientom… či chcú pri týchto mínusových výsledkoch zostať, či chcú znášať riziká spojené s krízou, alebo si zvolia iný spôsob šetrenia na zabezpečenie v starobe.“ Aký iný spôsob šetrenia mal však Fico na mysli? Chce umožniť voličom, aby si svojich 9¤percent z druhého piliera odkladali pod vankúš? Nie. Tieto peniaze poputujú na účty Sociálnej poisťovne. To však predsa nie je žiadne šetrenie. Tá z nich vypláca súčasné dôchodky. Apropo, mínusové výsledky. Za aké obdobie? Uplynulý rok? Týždeň? A ktorý fond? Opäť len zahmlievanie s cieľom vyvolať nedôveru. Lenže od svojho vzniku do septembra¤2008 nebol ani jeden z troch fondov stratový.

Obľúbenou mantrou je aj poukazovanie na to, že druhý pilier nie je bezpečný. Že „nikto za nič neručí.“ Nuž, ak by to aj bola pravda, potom je to zlyhanie štátnej moci. Pretože tá má na starosti kontrolu DSS. Našťastie, premiér sa aj v tomto mýli (alebo zámerne zavádza?). Činnosť správcovských spoločností je totiž regulovaná a pod dohľadom. Bezpečnosť potvrdil aj guvernér NBS Šramko. A kto ručí za to, že štát bude mať na dôchodky z priebežného piliera o tridsať alebo o šesťdesiat rokov?
Pokiaľ ide o nezmyselné porovnávanie druhého piliera s nebankovkami – škoda reči.

Krajina starých
Starnutie obyvateľstva je fakt, ktorý nezmizne rozhodnutím Koaličnej rady. Ak Smer a jeho predseda nemajú v láske DSS a všetko, čo je súkromné, je to ich vec. Ale štát a vláda sú zodpovední za sociálne veci a dôchodky. Pretože vývoj v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti je jasný: dôchodcov bude čoraz viac, počet ľudí, ktorí sú schopní pracovať a platiť dane a odvody, bude ubúdať. Podľa odhadov Európskej komisie, ktoré zverejnila v lete tohto roka, sa práve počet ľudí v dôchodkovom veku zdvojnásobí do roku¤2060. Iné štúdie hovoria ešte o kratšom časovom období. To, že detí sa rodí čoraz menej, pripomínať azda netreba. Záchrana v podobe imigrantov? Ilúzia.

Fico mohol pri nástupe do vlády predstaviť svoje riešenie demografickej krízy. Navrhnúť alternatívu k DSS. Nič podobné sa nestalo. Premiér dokonca vyhlasuje, že jeho vláda nechce ani zvyšovať vek odchodu do dôchodku – čo síce nie je riešením, ale problém by sa aspoň na istý čas oddialil.

Zodpovednosť a manipulácia
Od predsedu vlády by sa v normálnej krajine čakalo, že sa k vážnym problémom postaví zodpovedne. Robert Fico sa však nepozerá tak ďaleko, aby dovidel za horizont najbližších volieb. Jeho reči vyvolávajú nedôveru u sporiteľov a posmešné krútenie hlavou u odborníkov. Sám však vie, že si to môže dovoliť.

Aj preto svoje výroky s citom dávkuje. V druhom pilieri je totiž vyše 1,5¤milióna ľudí. Sociálnej poisťovni postačí, ak sa na odchod vystraší 150-tisíc ľudí. Keďže s ich peniazmi už ráta v rozpočte. Koalícia tak systém neohrozí a štátnej kase pomôže. Ide predsa o vzájomnú výpomoc. Výdavky štátu (najmä v sociálnej oblasti) zaistia predsedovi Smeru aj naďalej vysokú popularitu. A strane miesto v budúcej vláde.

A práve preto je otázne, nakoľko „dobrovoľné“ je vystúpenie z druhého piliera. Lebo ak sa jednotlivec nerozhodne na základe faktov, ale účelových dezinformácií, dá sa hovoriť o slobodnej vôli? Alebo skôr o manipulácii?

debata chyba