K veľkému spájaniu SMK a Mostu nedošlo

Pred komunálnymi voľbami svoje sily Most-Híd a SMK väčšinou nespojili a budú pôsobiť viac ako konkurenti. Svojich voličov majú hlavne na južnom Slovensku. Politici obidvoch strán považujú teraz za predčasné hovoriť, či podobný samostatný postup zvolia aj v parlamentných voľbách.

20.10.2014 12:00
debata

Podľa údajov, ktoré poskytla SMK denníku Pravda, v prípade voľby starostov a primátorov uzatvorila 65 koalícií, z toho v 33 prípadoch ide o koalíciu s Mostom-Híd. Až v 212 prípadoch sa SMK o primátorské a starostovské funkcie uchádza sama. Obidve strany sa pritom nedohodli na spoločnom postupe pri voľbe šéfov radníc vo viacerých väčších mestách na juhu Slovenska.

Podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon povedal, že SMK zvolila zvláštny prístup. Ako príklad spomenul Rimavskú Sobotu, kde Most-Híd nominoval za primátora bývalého člena SMK Štefana Orosza, ale SMK sa rozhodla podporiť súčasného primátora Jozefa Šimka, ktorý bol v minulosti členom HZDS. Či komunálne voľby predznamenajú postup strán aj do parlamentných volieb, Simon nechcel povedal. Podľa neho si treba počkať na výsledok komunálnych volieb.

Predseda republikovej rady SMK László Szigeti označil spoluprácu obidvoch strán v komunálnych voľbách skôr za skromnú, ale podľa neho treba niekde začať. „Blížia sa parlamentné voľby a je potrebné vytvoriť priestor, aby bola väčšia istota, že SMK sa do parlamentu dostane,“ poznamenal.

Podľa politológa Lászlóa Öllösa sa rozhodnutia o postupe v komunálnych voľbách udiali na miestnej úrovni, preto sa nedá hovoriť, čo z toho vyplýva pre prípadnú spoluprácu obidvoch strán v parlamentných voľbách v roku 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #komunálne voľby #SMK #Kandidáti na primátorov 2014