Pravica v Bratislave podporí Kňažka, Kratochvílovú stiahla

Nezávislý kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko získava podporu pravicových strán v Bratislave.

28.10.2014 12:47
Milan Kňažko Foto: ,
Milan Kňažko.
debata (123)

Po tom, čo koalícia štyroch strán v pondelok stiahla z volieb o post primátora hlavného mesta svoju kandidátku Tatianu Kratochvílovú, na tlačovej konferencii tri zo štyroch strán Pravej koalície vyjadrili svoju podporu práve Kňažkovi.

„V hlavnom meste je v primátorských voľbách jediný, kto má reálnu šancu zvíťaziť nad kandidátom vládnej strany a vrátiť radnicu na správnu cestu, pán Milan Kňažko,“ uviedol k rozhodnutiu koalície predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

Kratochvílovú vo voľbách podporovala koalícia strán Sieť, SDKÚ, Most-Híd a SaS. Prvé tri menované strany dnes svoju podporu verejne vyjadrili práve Kňažkovi. Kňažka v novembrových voľbách podporuje už od začiatku KDH a už aj NOVA, ktorá ho v pondelok svojim voličom odporučila voliť.

„Je dobré, aby sme podporili toho kandidáta stredopravej scény v Bratislave, u ktorého je najpravdepodob­nejšie, že zvíťazí a že môže poraziť kandidáta vládnej strany, a tým je Milan Kňažko,“ povedal dnes na tlačovej konferencii bratislavský krajský predseda SDKÚ Michal Luciak. Podobný názor zdieľa aj strana Most-Híd.

Kňažko od SaS podporu nedostal

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa však k ostatným stredopravým stranám nepridala. „Už v minulosti naša strana deklarovala, že Milana Kňažka podporovať nebudeme a za týmto stanoviskom si stojíme,“ povedala hovorkyňa strany SaS Katarína Svrčeková a dodala, že nebudú podporovať ani žiadneho z ostatných kandidátov.

Na stiahnutí kandidatúry Tatiany Kratochvílovej sa strany Pravej koalície dohodli ešte v pondelok. Rokovanie koalície iniciovala SDKÚ. Súčasťou snahy o podporu iba jedného kandidáta stredopravých strán v Bratislave musí byť aj komunikácia alebo snaha o dohodu aj s ďalším kandidátom, ktorý by sa mal takisto vzdať svojej kandidatúry v prospech toho, kto má dnes najväčšiu šancu na víťazstvo. Takým kandidátom by mohol byť bývalý člen SDKÚ, dnes nezávislý kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podľa Luciaka s Nesrovnalom nerokovali o možnom vzdaní sa kandidatúry v prospech Kňažka, takúto formu rokovaní si však vedia predstaviť. Nesrovnal sa k tejto otázke vyjadrí dnes popoludní.

V Bratislave sa tak po stiahnutí kandidatúry Tatiany Kratochvílovej uchádza o primátorské kreslo deväť kandidátov. Post chce obhájiť súčasný primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru), zabojovať chce aj herec Milan Kňažko. O primátorské kreslo sa uchádza aj mestský poslanec Ivo Nesrovnal (nezávislý) či predseda občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragún (nezávislý).

Ako nezávislí kandidáti sa o post uchádzajú Peter Čiernik, Kristína Ulmanová či fotograf Andrej Palacko. O primátorskú stoličku sa v novembri uchádzajú aj Ivan Bielik (Ľudová strana Naše Slovensko) a Gabriel Karacsóny (Priama Demokracia).

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komunálne voľby #Milan Kňažko