Strany sa v predpovediach neprekonávajú

Čo budete pokladať za úspech v komunálnych voľbách? Na zdanlivo jednoduchú otázku nemali politické strany tentoraz ambiciózne odpovede. Skôr opatrné. Očakáva sa totiž, že nezávislí kandidáti by mohli v týchto voľbách posilniť na úkor straníckych. Napriek tomu odborníci nepredpokladajú, že by kľúčové strany v nadchádzajúcich voľbách stratili rozhodujúci vplyv na komunálnu politiku.

30.10.2014 12:00
komunálne voľby, volebná urna Foto: ,
Po štyroch rokoch si Slovensko bude 15. novembra voliť komunálnych politikov.
debata (6)

Strany zväčša uviedli, že chcú zopakovať výsledok z posledných volieb v roku 2010. Na presviedčanie voličov majú už len dva týždne, oficiálna kampaň sa začala včera a potrvá ešte štrnásť dní.

Podľa oslovených analytikov strany môžu hovoriť o spokojnosti, ak dokážu opätovne získať toľko miest ako v roku 2010. Politológ Michal Horský si myslí, že najúspešnejšou stranou by znovu mohol byť Smer a potom KDH. Očakáva opätovné posilnenie vplyvu nezávislých kandidátov. Výsledky volieb môžu sčasti zahmliť najmä široké koalície, z ktorých sa nedá jasne určiť, z akej strany kandidát pochádza. "Strany pri svojej žiarlivosti sa budú nepochybne usilovať aj vlastné porážky vydávať za víťazstvá,“ poznamenal v tejto súvislosti Horský.

Pred štyrmi rokmi Smer bez koaličnej podpory získal 599 miest starostov, druhé KDH 161 a tretia SDKÚ 159. Zvyšok tvorili kandidáti za rôzne koalície. Nezávislých starostov a primátorov bolo 979. Z celkového počtu vyše 2 900 obcí tak rozhodujúce postavenie mali stranícki kandidáti.

Kľúčové politické subjekty svoje ambície pomenúvajú obozretne. "Za úspech budeme považovať minimálne obhájenie súčasných pozícií,“ uviedla Ľubica Končalová z tlačového odboru Smeru. KDH podľa hovorcu Mateja Kováča chce "potvrdiť postavenie z minulých komunálnych volieb, kedy skončilo na druhej pozícii v rámci politických strán“. Podobne sa vyjadrila aj SDKÚ. Azda najodvážnejší bol šéf Mostu-Híd Béla Bugár. "Úspechom bude, ak sa zvolí väčšina našich kandidátov,“ poznamenal. Strana nominovala 214 kandidátov na starostov a primátorov. Strana Sieť Radoslava Procházku na otázku neodpovedala.

Najprestížnejšie sa vnímajú najmä miesta primátorov krajských miest. "Úspechom pre strany bude, ak si podržia rovnaký počet primátorských miest ako v predošlých voľbách, pretože nárast antipolitických postojov v spoločnosti, ale aj vysoký počet nezávislých konkurenčných kandidátov je enormný,“ povedal Horský.

Vládna strana Smer obhajuje pozície primátorov v troch krajských mestách v Košiciach, Žiline a Nitre. V Bratislave opätovne podporuje nezávislého Milana Ftáčnika. KDH malo doteraz svojho primátora v Trnave. V Banskej Bystrici a v Trenčíne mali nezávislí primátori bližšie k pravici. V Prešove sa opäť usiluje o zvolenie súčasný primátor ako nezávislý. Teraz má podporu Smeru.

Do volieb ešte môže dôjsť k preskupovaniu síl v radoch pravice. V Bratislave sa tak už stalo. Kandidátku na primátora Tatianu Kratochvílovú koalícia Sieť, Most-Híd, SDKÚ, SaS stiahla z volieb. Tieto strany s výnimkou SaS sa presunuli k podpore nezávislého kandidáta Milana Kňažka. Kratochvílová však s týmto rozhodnutím nesúhlasila. Agentúre Sita povedala, že jej hodnotová štruktúra sa líši od hodnôt Kňažka, za ktorým stojí KDH a Nova.

Súčasný primátor Milan Ftáčnik odchod Kratochvílovej z volebného súboja nekomentoval. Riaditeľ Ftáčnikovej kancelárie Ľubomír Andrassy povedal, že volebnú stratégiu z tohto dôvodu meniť nebudú. Ďalší nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal stiahnutie Kratochvílovej komentoval ako "ďalší politický obchod na najvyššej komunálnej úrovni“. Z volieb sa nechystá odstúpiť. K zmenám by ešte mohlo dôjsť aj na východe v Košiciach a Prešove, kde sa stále rokuje o spoločnom postupe pravice.

Do kampane sa mienia zapojiť aj lídri politických strán. Smer, KDH, SDKÚ i Most-Híd potvrdili, že ich predsedovia sa zúčastnia na predvolebných podujatiach. Sociológ Martin Slosiarik má pochybnosti, či kandidátom skutočne pomôžu. Podľa neho to vidno vo veľkých mestách, keď kandidáti nechcú priamu podporu na bilbordoch a chcú mať skôr nálepku nezávislosti. "Hlavne v pravicovej časti politického spektra je sklamanie voličov veľké a olepiť sa desiatimi stranami nemusia považovať za najlepšiu stratégiu,“ dodal sociológ.

Fakty komunálnych volieb

  • Voľby sa uskutočnia v sobotu 15. novembra
  • Hlasovať sa bude od siedmej ráno do ôsmej večer
  • Kampaň sa začala v stredu 29. októbra a potrvá celkom 15 dní
  • Informačné moratórium sa začne 13. novembra o siedmej hodine ráno, potrvá až do skončenia hlasovania
  • O miesta starostov a primátorov sa uchádza 8 763 kandidátov
  • Nezávislých starostov chce byť 4 241 kandidátov, 3 806 kandiduje za politické strany a 716 za koalície
  • Voliť sa bude vo viac ako 2 920 obciach a mestách
  • V piatich obciach sa nezvolí žiadny starosta, pretože chýbajú kandidáti
  • V 14 obciach bude zastupiteľstvo nekompletné, nie je tam dostatok kandidátov

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #predvolebné prieskumy #koalícia #komunálne voľby #odhady