Voľby v Čachticiach sú o dvanástich kandidátoch

Čachtičanov čaká ťažké rozhodovanie. Doterajšia starostka Anna Ištoková vo funkcii končí a jej nasledovníkom sa chce stať až dvanásť kandidátov.

15.11.2014 13:36
Čachtice, námestie Foto: ,
O kreslo starostu sa v Čachticiach uchádza dvanásť kandidátov. Čachtickému námestiu dominuje socha Alžbety Bátoriovej v nadživotnej veľkosti.
debata (2)

(Napríklad v krajskom meste Trenčín sa o primátorské kreslo uchádza päť kandidátov.) Do poslednej chvíle mnohí voliči v obci s 3800 obyvateľmi nevedia, koho z nich si vybrať.

„Nemám žiadneho favorita medzi kandidátmi, ale voliť pôjdem. Niekoho si už len vyberiem, veď ich poznám všetkých. Doterajšia starostka bola dobrá, bola som s ňou spokojná, škoda, že ochorela,“ vraví obyvateľka Čachtíc 77-ročná Matilda Sochorová.

Ďalší obyvateľ tejto obce Jozef Tomášik (73) hovorí, že mal vybraného jedného kandidáta, ktorého ho chcel voliť, ale ten sa vzdal. Teraz je síce dvanásť kandidátov, ale nevie sa medzi nimi rozhodnúť. Aj on ľutuje, že doterajšia starostka už ďalej nemôže viesť obec, pre ktorú veľa spravila. Nevie si vysvetliť, prečo je taký záujem o starostovské kreslo, doteraz tu toľko kandidátov nikdy nebolo. Predpokladá, že je to vec prestíže.

Podľa Oľgy Krchňavej (63) je preto tak veľa kandidátov, pretože ide o funkciu so zaujímavými platovými podmienkami. „Všade je nezamestnanosť a toto je dobré miesto,“ vraví. A dodáva, že ťažko si vybrať z dvanástich kandidátov, keď všetci sľubujú, že bude lepšie. A čo by sa malo zlepšiť? – Pokračovať v úpravách hradu a okolia, mal by sa dať do poriadku kaštieľ a Drugetova kúria.

O generáciu mladší Jozef Herák (26) sa domnieva, že záujem o starostovské kreslo je preto taký veľký, lebo ten, čo ho získa, nebude mať veľa roboty, vraj bude stačiť len udržiavať to, čo je tu už vybudované.

„V Čachticiach už vlastne netreba nič robiť, je to taká obec, že tu je asi všetko, je tu kostol, hrad, krčmy, obchody, hotel… Podľa mňa tu už nič netreba zlepšovať, tu je všetko na poriadku, aj cesty a kanalizácia,“ povedal Jozef Herák.

Politológ Tomáš Koziak hovorí o viacerých dôvodoch, prečo má toľko ľudí záujem o post starostu. Je to vážená funkcia, aj jeho plat je zaujímavá záležitosť. Niektorí možno do toho išli z recesie, povedali si, skúsim to a uvidím, čo sa stane. Politológ predpokladá, že pre voličov bude problém vybrať si z takéhoto množstva kandidátov.

„Dvanásť kandidátov na starostu je veľmi zvláštna a neštandardná situácia. Obecná politika je trochu aj o rodnných klanoch. Ale názorových prúdov o tom, ako by sa obec mala vyvíjať, nie je veľa, v skutočnosti sú tak dva – tri. To je aj štandardný počet kandidátov na starostu,“ dodal Tomáš Koziak.

Anna Ištoková bola starostou Čachtíc päť volebných období, teraz zo zdravotných dôvodov už nekandiduje. Myslí si, že dvanásť kandidátov je veľa aj pre veľké mestá, nie pre takú obec, akou sú Čachtice. Predpokladá, že mnohým sa stolička starostu zdá lukratívna, ale zároveň chce každý z nich niečo zmeniť alebo vybudovať. Napríklad opraviť renesančnú Drugetovu kúriu, čo bolo sídlo dcéry slávnej Alžbety Bátoriovej.

„Projekt na je opravu nám prešiel, termín je november 2015. Ak by sa to podarilo, bolo by to pre obec veľmi prospešné… Pre svojho nasledovníka mám len jeden odkaz: Byť starostom je poslanie, ktoré veľmi veľa dá, ale aj veľa zoberie. Aj to najcennejšie, zdravie, ako je to aj v mojom prípade,“ povedala Anna Ištoková.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby #Čachtice