Bystričania budú v napätí, v Michalkovej majú jasno

Banskobystričania sa meno nového primátora a poslancov dozvedia až po spočítaní hlasov, v Michalkovej pri Zvolene poznajú starostu aj všetkých troch obecných poslancov už od otvorenia volebnej miestnosti.

15.11.2014 16:16
voľby, Michalkova Foto: ,
Počas obeda zívala volebná miestnosť v Michalkovej prázdnotou. Ďalších podľa predsedníčky volebnej komisie Ruženy Chovancovej čakajú ešte popoludní.
debata

V tohtoročných komunálnych voľbách sa v meste pod Urpínom o primátorskú stoličku uchádza rekordný počet kandidátov. O priazeň voličov sa ich usiluje až pätnásť. Je to najviac zo všetkých krajských miest vrátane Bratislavy.

Do volebných miestností už od rána prichádzali starší aj mladší. V najväčšom volebnom obvode si vyberali dvanásť poslancov z 90 kandidátov. Starší manželský pár Šovčíkovkov si nenechá ujsť nijaké voľby, ani dnešný deň nebol výnimkou. „Vedeli sme, koho ideme voliť, aj keď teraz máme tých kandidátov aj na primátora aj na poslancov neúrekom. Dosť ťažko bolo vyberať hlavne z poslancov, pretože všetci mali iba sľuby, čo budú robiť, ale čo už doteraz urobili, napísal máloktorý. Dosť dlho sme doma študovali materiály, kým sme si vybrali tých, ktorým sme dali svoj hlas,“ povedala manželka Hana.

Tridsiatnik Jaroslav Liška sa zúčastňuje všetkých volieb, komunálne však považuje za najdôležitejšie. S výberom kandidátov nemal problém, volil tých, ktorých osobne pozná. „Ťažko povedať, prečo máme tak veľa kandidátov na primátora. Môže to naznačovať, že ľudia cítia, že niečo treba zmeniť, to je jeden pohľad. A ten druhý? Určite sa tam nájdu aj takí, ktorí zrejme idú len po peniazoch,“ myslí si.

Do volebnej miestnosti sa vybrali aj Pavlíkovci. „Rozhodli sme sa ísť voliť, lebo práve tieto voľby ovplyvňujú vývoj a budúcnosť nášho mesta,“ povedal 35-ročný Dušan s tým, že s manželkou mali svojich favoritov na primátora i poslancov už vopred jasných.

Svoje hlasy v týchto voľbách môže v Banskej Bystrici odovzdať takmer 66-tisíc oprávnených voličov. Okrem primátora si volia 31 mestských poslancov, pričom vrámci všetkých štyroch volebných obvodov sa o tento post uchádza celkovo 223 kandidátov. Pred štyrmi rokmi si Banskobystričania vyberali primátora zo šiestich kandidátov a poslancov z 203. Volebná účasť dosiahla 39 percent.

Zatiaľ čo v krajskom meste budú s napätím očakávať meno nového primátora a zloženie budúceho mestského poslaneckého zboru, v najmenšej dedinke vo Zvolenskom okrese v Michalkovej bolo všetko jasné už od rána, keď otvorili volebnú miestnosť a prví voliči hodili do urny svoj hlasovací lístok. Na post hlavy obce tu kandiduje iba doterajší starosta a na tri miesta poslancov majú troch kandidátov. Ani to však neodradilo miestnych, aby sa volieb zúčastnili. „Prví traja prišli už hneď ráno, k štyrom pôjdeme neskôr s volebnou urnou,“ priblížila krátko po poludní predsedníčka tamojšej volebnej komisie Ružena Chovancová. V Michalkovej majú zapísaných 32 oprávnených voličov, do obeda ich odvolila asi tretina. Ďalších ešte očakávajú v popoludňajších hodinách.

Volby.Pravda.sk – pozrite si, kto vládol vo vašej obci od roku 1990
Mená starostov, pomery síl v zastupiteľstvách + aktuálny zoznam kandidátov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby