Voľby v Púchove preveruje polícia

Porušenie zákona počas volieb v Púchove konštatovala Ústredná volebná komisia. Niektoré okrskové komisie spisovali paralelné zoznamy ľudí, čo prišli odovzdať hlas, a to aj s ich osobnými údajmi, čo zákon nepripúšťa. Prípadom sa už zaoberá aj štátna polícia.

15.11.2014 19:34
Púchov, voľby Foto: ,
Predseda mestskej volebnej komisie v Púchove Jozef Jankura vraví, že komisia neprijala uznesenie, podľa ktorého by sa mali robiť paralelné zoznamy voličov.
debata

Na obvodnú volebnú komisiu telefonoval nespokojný volič, že niektorí členovia okrskovej komisie si zapisujú do zošita mená a dátumy narodenia tých, čo prišli voliť a dokonca si zaznamenávajú aj čas, kedy prišli odovzdať hlas. Tento podnet prišli do Púchova preveriť aj členovia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK).

„Ústredná volebná komisia v sobotu prijala uznesenie, ktorým konštatovala, že akékoľvek zaznamenávanie osobných údajov voličov mimo schválenej volebnej dokumentácie, teda riadnych zoznamov a zápisníc, je v rozpore so zákonom,“ povedal Radovan Gondžúr, jeden z členov Ústrednej volebnej komisie, ktorí púchovský incident preverovali.

Predseda mestskej volebnej komisiev v Púchove Jozef Jankura osobne navštívil všetkých 18 okrskových komisií v meste, odovzdal im stanovisko ÚVK a upozornil ich, že takého paralelné zoznamy nemôžu robiť. Každá komisia má dva zoznamy voličov, kde členovia komisie zakrúžkujú tých, čo prišli voliť.

„Ak si robia tretiu evidenciu tým, že si robia napríklad len čiarky, alebo si napíšu meno, to je v poriadku. Ale ak niekde napísali okrem mena aj dátum narodienia, to už je osobný údaj, to sa nemôže zvlášť evidovať,“ dodal Jozef Jankura.

Členovia ÚVK navštívili okrskové komisie, voči ktorým smerovalo podanie. Po preverovaní dospeli k záveru, že skutočne nastali prípady, že sa vyskytovali paralelné zoznamy s osobnými údajmi.

„Tie sme postúpili orgánom činným v trestnom konaní. Tým sa naša práca v tejto súvislosti končí a ďalší postup už prebieha na úrovni orgánov činných v trestnom konaní,“ povedal Radovan Gondžúr.

Členov Ústrednej volebnej komisie sprevádzal po okrskových komisiách aj okresný policajný riaditeľ z Považskej Bystrice Slavomír Kučera. Ten potvrdil, že polícia dostala v tejto súvislosti podnet od občana a vec je v štádiu preverovania. Členovia ÚVK získali svedectvá od ľudí z okrskových komisií, ktorí tvrdia, že pokyn na spisovanie takýchto zoznamov dostali z mestskej volebnej komisie. Pravdepodobne ide len osobnú iniciatívu niektorých členov mestskej volebnej komisie, pretože jej predseda Jozef Jankura vyhlásil, že komisia žiadne takéto uznesenie neprijala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Púchov #komunálne voľby